latinica  ћирилица
12/02/2017 |  16:28 ⇒ 13/02/2017 | 10:45 | Аутор: РТРС

И борци позвали српске представнике у Сарајеву да одлучно одговоре Изетбеговићу(ВИДЕО)

Договора, међутим, нема о најављеној ревизији тужбе БиХ против Србије. И борци траже да, уз републичке институције и српски представници у заједничким институцијама недвосмислено и одлучно одговоре иницијатору могуће ревизије Бакиру Изетбеговићу.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић упозорава да би ревизија тужбе могла да угрози добре односе Србије и БиХ.

Турбулентна и сложена, овако политичку ситуацију у БиХ, у свјетлу иницијативе Бакира Изетбеговића за ревизију тужбе, виде борци. Предсједник Борачке организације у Палама Михајло Парађина поручује да Изетбеговић, због свог антидејтонског и недемократског понашања, мора бити санкционисан.

"Институције Републике Српске и њени представници у заједничким органима БиХ, морају дати адекватан одговор, који подразмијева конзистентну политику са аспекта националног интереса, стратешких интереса Републике Српске и српског народа", каже Михајло Параћина, предсједник Борачке организације Пале. 

Лидер Социјалиста Петар Ђокић позива их да буду одлучни и не допусте да буду искоришћени инструменти који би олакшали намјеру Изетбеговића да покрене ревизију. СДА и Изетбеговић немају правни оквир да могу сами да покрену то питање, нити Сакиб Софтић може бити овлашћени представник БиХ, ако иза тога не стоје све стране, каже Ђокић. 

"Мислим да ова иницијатива треба пропасти, да она треба бити одбачена. Она је као појава у друштву забрињавајућа, за читав овај регион. Посебно за Републику Српску, имајући у виду да је Изетбеговић рекао да је потпуно свјестан свих опасности и проблема које може изазвати таква иницијатива", навео је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије.

Погоршаће и односе БиХ са Србијом, упозорава шеф српске дипломатије. Већ смо тужени - пресуда је позната. У међувремену, није било нових доказа, па би нови процес могао да има озбиљне посљедице, истиче Ивица Дачић. 

"Ако ћемо тако радити...Онда ћу ја да смишљам како да тужим Хрватску и БиХ за ратну одштету јер су  1914. године напали Србију", ракао је Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Покретање ревизије додатно ће дестабилизовати односе Београда и Сарајева, сматра Драган Ђукановић из Центра за спољну политику Србије. 

"Она је више резултат утицаја одређених бошњачких политичких кругова око СДА, да на тај начин учврсте властиту позицију у бошњачком бирачком тијелу", истакао је Драган Ђукановић из Центра за спољну политику Србије. 

Ревизија доводи до сталних трвења између бошњачке, српске и хрватске елите и неће допринијети европској перспективи. Свака чињеница и акт на Балкану изазива далекосежне посљедице на билатералне односе, закључује Ђукановић.