latinica  ћирилица
12/02/2017 |  15:19 | Аутор: РТРС

У Вишеграду у уторак обиљежавање Првог српског устанка и Дана бораца

У Вишеграду ће у уторак, 14. фебруара, бити обиљежено 213 година од Првог српског устанка, те Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, најавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.
Вишеград - Фото: архив
ВишеградФото: архив


Савановић је раније рекао да је Први српски устанак, подигнут 15. фебруара 1804. године, прва успјешно организована борба српског народа за слободу против вишевјековног ропства под турском окупацијом.

"Прваци тадашње Србије донијели су одлуку да подигну буну у Београдском пашалуку у шумадијском мјесту Орашцу и почеле су припреме за устанак. То је био организован устанак у којем је поред хајдучких чета учествовало сеоско становништво и српска војска, која је имала око 25.000 војника", истакао је Савановић.

Он је рекао да су почетни успјеси српске војске били значајнији од битке на Иванковцу у смислу одбацивања Турака и битке на Мишару, чиме је показано да је отпор против турске војске тада јачао и проширио се на Београдски пашалук, источну и јужну Србију, те на просторе БиХ.

"Први српски устанак подигнут је као реакција на јањичарски режим, а као своје циљеве имао је ослобађање од Турака, васкрс српске државе, изградњу нових државних институција, укидање феудализма и културни препород", подсјетио је Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Он је нагласио да је 15. фебруар заједнички датум обиљежавања Првог српског устанка Владе Србије и Владе Републике Српске, те да постоје још четири установљена датума: улазак Српске војске у Бањалуку, Битка на Козари, страдање српског народа у Доњој Градини, те помен избјеглим и страдалим Србима из Републике Српске Крајине.

Савановић је напоменуо да је овај значајан догађај у историји српског народа имао велики утицај и на борце у одбрамбено-отаџбинском рату због чега је 15. фебруар и изабран за Дан бораца Републике Српске.

Он је подсјетио да је у одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године био ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а да су њих 23.184 положила животе за Републику Српску.

Програмом обиљежавања, у 10.30 часова предвиђено је служење парастоса погинулим српским устаницима у манастиру Добрун, а у 11.00 часова полагање цвијећа на споменик Вожду Карађорђу, најављено је из општине Вишеград.

У 12.00 часова делегације ће цвијеће положити и на централни споменик браниоцима Републике Српске, на Тргу палих бораца у Вишеграду.

Извор: Срна