latinica  ћирилица
12/02/2017 |  14:13 | Аутор: РТРС

Литургијом и сабрањем завршен симпосион

Светом архијерејском литургојом коју су у Саборном храму у Требињу служили Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени владика Атанасије, уз саслужење свештенства, данас је завршен Четврти симпосион "Теологија у јавној сфери".
Требиње - Света архијерејска литургија - Фото: СРНА
Требиње - Света архијерејска литургијаФото: СРНА

У Саборном храму велики број вјерника се окупио да са гостима који су претходних дана присуствовали симпосиону, прославе данашњи празник Света Три Јерарха, који се празнује заједнички у славу светитеља Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Владика Григорије окупљеним вјерницима захвалио је за љубав према Богу, "љубав према ономе који је показао такву љубав да је и Сина свога јединороднога дао да нико не погине, него да има живот вјечни".

"Због те љубави Божије ми смо призвани данас у овај свети храм и том љубави Божијом живјели су и дисали Света Три Јерарха која данас славимо, том љубављу призвани дошли су нам у госте људи ових дана на симпосион који се данас завршава на најљепши и највеличанственији начин, светим причешћем и учешћем нашим у Царству небеском", рекао је владика Григорије.

Благословећи све присутне, владика им је поручио да се радују и веселе великом дару Божијем, дару Његове љубави и дару нашег спасења.

У протекла четири дана симпосион, који се у Требињу одржава четврти пут, под називом "Теологија у јавној сфери" окупио је велики број теолога и научника који су о Богу говорили на теолошки и филозофски начин.

Организатор скупа је Центар за филозофију и теологију Требиње, који дјелује при Епархији захумско херцеговачкој и приморској.

Извор: СРНА