latinica  ћирилица
12/02/2017 |  13:20 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Додик: Српска за јединствену трасу од Зворника до Вишеграда (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Српска за изградњу ауто-пута који би покрио територију значајну за Републику на јединственој траси од Зворника преко Милића, Власенице, Хан Пијеска, Сокоца, па даље према Рогатици и Вишеграду, као и Палама.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Тај пут не може да буде завршен негдје доле, наводно у Сарајеву, него би морао да покрије управо овај простор", рекао је Додик.

Он је истакао да ће став Републике Српске бити да се та траса третира као јединствена.

"За нас није приоритет изградња ауто-пута Београд-Сарајево. Нама је приоритет изградња ауто-пута који би несумњиво покрио територију Републике Српске најзначајнију за Републику, што треба схватити у смислу најповољније и најбоље трасе", рекао је Додик.

Он је навео да ће о детаљима те трасе одлучивати надлежне институције.

"Што се мене лично тиче, и институција Републике Српске, за нас је ова траса јединствена и не може да буде подијељена и сегментирана, имајући у виду да постоје разне иницијативе. Не би требало сада да се то поларизује, него да се окупимо око тога да то буде јединствена траса иза које ће стати Република Српска", рекао је Додик.

Он је подсјетио да изградња ауто-путева представља једно од важних стратешких оријентација Републике Српске, која је прије неколико година конципирала приступ који се зове мрежа ауто-путева Републике Српске и они обухватају оно што би требало да буде изграђено и на подручју Дрине, Подриња, Романије.

Он је рекао да у том погледу, након иницијативе да се изгради "наводно ауто-пут од Београда до Сарајева", то апсолутно разумије и да је потребно да људи имају такве иницијативе.

Србија и БиХ су се сагласиле да се гради ауто-пут Београд-Сарајево.

Након састанка прошлог мјесеца министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зоране Михајловић и министра комуникација и транспорта БиХ Исмира Јуске истакнуто је да се очекује да у фебруару буде позната прелиминарна траса овог ауто-пута на територији БиХ.

Извор: СРНА