latinica  ћирилица
12/02/2017 |  13:17 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

У РС 222 самоубиства у прошлој години, сваки четврти пацијент депресиван

У Републици Српској су у прошлој години 222 особе извршиле самоубиство, подаци су Министарства унутрашњих послова републике Српске.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Овај број нешто је мањи у односу на 2015. годину када је евидентирано 226 суицида, а у 2014. их је било 229.

Када је ријеч о полној структури извршилаца самоубиства, у 2016. години, 173 су биле особе мушког пола и 49 особа женског спола.

Посматрајући начин извршења самоубиства у 2016. години највише их је извршено вјешањем (128), ватреним оружјем (52) и утапањем (21).

Свјетска федерација за ментално здравље процјењује да сваких 40 секунди у свијету неко умре усљед суицида.

Више је фактора ризика који могу довести до ситуације да човјек дигне руку на себе. Прва психолошка помоћ обухвата препознавање основних симптома менталног обољења и психичке кризе, те пружање иницијалне подршке и упућивање особе ка одговарајућем третману и професионалној помоћи.

Такође, прва психолошка помоћ представља пружање хумане, подржавајуће и практичне помоћи људима који су били изложени интензивним стресним ситуацијама (природна катастрофа, саобраћајна несрећа, насиље и сл.) и којима је потребна подршка и помоћ.

Многи људи који доживе психолошки и емоционални стрес, личну кризу и проблеме везане за ментално здравље могу имати велику корист од прве психолошке помоћи, било да ју је пружио професионалац или други чланови заједнице.

До јуна од године за девет тимова домова здравља РС проводе се едукације у оквиру програма "Сарадња центара за ментално здравље и служби породичне медицине с циљем благовременог откривања депресије код одраслог становништва".

Циљ едукације је јачање капацитета за развој и имплементацију промотивно-превентивних програма у менталном здрављу усмјерених на смањење ризичних фактора и побољшања фактора заштите намијењених рањивим групама популације и онима код којих постоји ризик да то постану, а предвиђене су фазом два пројекта менталног здравља у БиХ.

Процјењује да у свијету близу 350 милиона људи болује од депресије, док се у Републици Српској сваки четврти пацијент јавља породичном љекару због групе афективних поремећаја у које спада и депресија, подаци су Института за јавно здравство РС.

Извор: Фена