latinica  ћирилица
12/02/2017 |  12:47 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Баждаревић: Повећањем учесника на СП-у квалификације губе смисао

Свјетска фудбалска асоцијација (ФИФА) прошлог мјесеца је потврдила измјене формата Мундијала, који је у будућности имати 48 учесника али још није познато колико ће који континент имати представника, а бх. селектор Мехмед Баждаревић није задовољан тиме.
Мехмед Баждаревић (Фото: ФСБиХ) -
Мехмед Баждаревић (Фото: ФСБиХ)

Предсједник Европске фудбалске куће (УЕФА) Александар Чеферин тражиће најмање 16 европских екипа.

Селектор репрезентације БиХ Баждаревић не подржава идеју ФИФА о повећању учесница на Мундијалу.

"Поштујем жељу ФИФА-е да подигне ниво фудбала у слабије развијеним спортским срединама попут Африке или Азије и знам да су им много помогли на том плану. Ипак, мислим да повећање броја репрезентација на Мундијалу није набољи начин за то. Квалификације на тај начин губе смисао, јер ће се већина екипа пласирати на завршни турнир", истакао је Баждаревић, преноси "Goal".

Са друге стране, сматра, да је јасно да је фудбал европских репрезентација далеко квалитетнији од највећег дијела земаља трећег свијета, тако да се и том моделу мора наћи више мјеста за европске селекције, што поново враћа ствари тамо гдје су биле.

"Мислим да свјетско првенство треба бити смотра фудбалске елите у пуном смислу тих ријечи, смотра најбољих у том тренутку, а то су оне које су прошле кроз квалификације. За европске екипе у принципу то неће донијети велике промјене, без обзира да ли учествује 14 земља као на сљедећем првенству у Русији, или 16 како предлажу из УЕФА-е за 2026. годину, пошто ће европске селекције поново пролазити кроз тежак процес квалификација, док ће селекције из земаља трећег свијета имати далеко лакши посао да изборе учешће на Мундијалу. Повећање броја учесника ће донијети масовност на ову смотру, али се квалитет фудбала сигурно неће подићи", појаснио је бх. селектор.

На крају је објаснио да већина фудбалера који долазе на свјетско првенство, игра изузетно захтијевне сезоне у најјачим европским лигама, често на два или три фронта, плус квалификације, што је у збиру огроман број утакмица у једној сезони.

"Тако потрошени требају отићи на Мундијал, а у случају да се направи формат по којем би се првенство продужило, било би погубно за играче. Донијело би им нова оптерећења и питање колико би могли да покажу од свог умијећа. Ипак, вјерујем да у УЕФА-и знају све то и да неће дозвоити да се физика и ментална оптерећења играча додатно повећају", закључио је Баждаревић.

Извор: Фена