latinica  ћирилица
12/02/2017 |  12:35 ⇒ 13/02/2017 | 08:03 | Аутор: РТРС

Сутра рочиште у поступку против Салиховића

Првостепена Дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ заказала је за сутра рочиште у поступку који се води против суспендованог главног тужиоца БиХ Горана Салиховића због злоупотребе положаја или овлаштења.
Салиховић - дисциплинска - Фото: РТРС
Салиховић - дисциплинскаФото: РТРС

Претходно рочиште, када је било предвиђено свједочење тужилаца Тужилаштва БиХ БиХ Боже Михајловића, Дубравка Чампаре, Мирзе Хукељића и Елдине Биук, а које је требало бити одржано 31. јануара, одгођено је због болести оптуженог.

Предсједник Дисциплинске комисије Махмут Шврака рекао је тада на почетку рочишта да је Комисија добила допис Тужилаштва БиХ којим их обавјештава да се против Салиховића води и кривични поступак у којем су ови свједоци Дисциплинске комисије, уједно, и њихови свједоци.

Због тога ће, навео је Шврака, испитивање четири тужиоца БиХ, вјероватно, бити затворено за јавност.

Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, омогућио вршење дужности тужиоца особама које за то нису законом овлаштене, мијешао се у поступање судије или тужиоца.

Међу прекршајима је наведено намјерно давање лажне или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а, те својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Поступак против Салиховића почео је у петак, 27. јануара, улагањем материјалних доказа дисциплинског тужиоца.

Приликом улагања доказа за прве три тачке дисциплинске тужбе јавност је била искључена, у складу са ранијом одлуком ради заштите тајних података. Међу овим доказима су и снимци одређених телефонских разговора.

За посљедње двије тачке тужбе у доказе је уложено више дописа на релацији Канцеларија дисциплинског тужиоца - Тужилаштво БиХ.

Одбрана је на уложене доказе имала приговор. Бранилац Рифат Коњић рекао је да одређени број налога суда није био у складу са законом и да су неке ствари извучене из контекста, додавши да ће се о приговорима више изјаснити у завршној ријечи.

Почетак рочишта заказан је за 9.00 часова.

Извор: СРНА