latinica  ћирилица
12/02/2017 |  11:41 ⇒ 11:43 | Аутор: РТРС

Парађина: Дан бораца дочекујемо у сложеној политичкој ситуацији

Служењем парастоса за погинуле борце у цркви Успенија Пресвете Богородице, те полагањем вијенаца на Централном споменику погинулим српским борцима, Борачка организација Пале обиљежиће 15. фебруар, Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.
Михајло Парађина - Фото: СРНА
Михајло ПарађинаФото: СРНА

Предсједник БОРС-а Пале Михајло Парађина рекао је Срни да Дан бораца дочекују у веома турбулентној и сложеној политичкој ситуацији у БиХ, што се посебно односи на иницијативу бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за ревизију тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу.

"Поставља се питање кредибилитета те Изетбеговићеве апликације, тим прије јер за то нема сагласности друга два члана Предсједништва БиХ, које је бирао српски и хрватски народ у БиХ", истиче Парађина, истакавши да такозвани агент БиХ Сакиб Софтић одавно нема легалан мандат на тој функцији.

Он је рекао да "Изетбеговић све више гази по блату прошлости и неостварених ратних циљева муслиманске врхушке, тако да све више угрожава садашњост и будућност БиХ, и интересе сва три њена конститутивна народа, а сулудо инсистирање на провођењу 'Исламске декларације' његовог оца /Алије/ може само додатно угрозити стабилност и мир у региону".

Парађина је убијеђен да Изетбеговић због свог антидејтонског и недемократског понашања мора бити санкционисан од међународне заједнице.

"Институције Републике Српске и њени представници у заједничким органима БиХ, морају дати јасан, недвосмислен, адекватан и кредибилан одговор Изетбеговићу и његовим присталицама", затражио је Парађина у име бораца Пала.

Представници Борачке организације Републике Српске Пале, поводом обиљежавања Дана бораца, посјетиће ових дана ратног војног инвалида Воја Лопатића, демобилисаног борца Радомира Дрињака, као и Смиљу Чечар, супругу и мајку погинулих бораца Војске Републике Српске, који имају озбиљне здравствене проблеме.

За сриједу, 15. фебруара, у 10.30 часова предвиђен је парастос за погинуле борце у цркви Успенија Пресвете Богородице, у 11.00 часова биће положени вијенци на Централном споменику погинулим српским борцима, а у 11.30 часова у Културном центру Пале планирана је свечана академија са пригодним културно-умјетничким програмом и додјелом награда ученицима који су написали најбоље радове о теми посвећеној одбрамбено-отаџбинском рату српског народа.

Извор: СРНА