latinica  ћирилица
12/02/2017 |  08:24 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Обиљежено 75 година од усташког покоља 562 Срба у Пискавици (ФОТО/ВИДЕО)

У храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарју данас су служени литургија и парастос поводом 75 година од страдања 562 Срба у Поткозарју и Пискавици у Другом свјетском рату.
Обиљежено 75 година од усташког покоља 562 Срба у Пискавици - Фото: СРНА
Обиљежено 75 година од усташког покоља 562 Срба у ПискавициФото: СРНА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић навео је да су усташе 5. 7. и 12. фебруара 1942. године свирепо убиле невине српске цивиле, међу којима и 77 дјеце.

"То говори о размјерама страховитог злочина, незапамћеног на овим просторима, а егзекутор је била Независна држава Хрватска посредством својих кољача", рекао је Савановић новинарима у Поткозарју.

Он је подсјетио да је много раније рођена идеја о томе да се кроз убијање, протјеривање и покрштавање српског становништва, Хрватска очисти од Срба,о чему свједоче и вјеродостојни записи.

Савановић је истакао да је након побједе над фашизмом егзекутор амнестиран стварањем заједничке државе, али да се та идеологија пробудила деведесетих година прошлог вијека, када се наставило са геноцидом и протјеривањем Срба.

Обиљежено 75 година од усташког покоља 562 Срба у Пискавици

"Морамо бити опрезни познавајући нашу историју и окружење које је непријатељски расположено према српском питању", поручио је Савановић и истакао да је за Србе најважније јединство у одбрани од таквих напада.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Недељко Милаковић, који је један од потомака страдалника из Поткозарја, рекао је да је тадашњи план НДХ био, да једну трећину Срба треба покатоличити, другу раселити, а трећу побити, што се и десило српском народу на овом подручју.

Он је навео да је већина убијених сахрањивана у двориштима, кришом ноћу, да их усташе не би ухватиле.

Милаковић је испричао да је у августу те године Глиша Милаковић, мјештанин засеока Милаковићи, сахрањен жив, да је данима умирао јер му нико од комшија Хрвата није помогао упркос молбама.

Милаковић је подсјетио на прошлогодишњу изјаву бањалучког бискупа Фрање Комарице који је упоредио страдање на Блајбургу са догађајима у Бањалуци током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ, те позвао бискупа да наведе једног Хрвата који је убијен у Поткозарју.

"То је нешто што боли све Србе, а посебно нас потомке. Поучени њиховим клањем, нисмо звијери као они, већ смо свима помогли. Одселили су се, а неки су се и вратили. Ниједна њихова кућа није запаљена", рекао је Милаковић и позвао бискупа да лажима не баца љагу на поштени и цивилизовани српски народ.

Обиљежавању дана страдања Срба Поткозарја и Пискавице 1942. године присуствовали су министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, народни посланици, представници града Бањалука и многобројни мјештани.