latinica  ћирилица
12/02/2017 |  08:16 | Аутор: РТРС

Палмер: Америка остаје на Балкану

Директор Канцеларије за Југоисточну Европу у Стејт департменту Метју Палмер изјавио је да не вjерује да ће политика САД према Балкану бити другачија.

Досадашња политика је подразумијевала посвећеност Америке овом региону и помоћ Балкану на путу европских интеграција.

Одговарајући на питање поводом појединих идеја које провејавају у јавности у региону да би могло доћи до договора између Доналда Трампа и Владимира Путина, а по којима би се Америка одрекла Балкана као сфере свог утицаја, он је рекао да није видио ништа налик томе код било ког америчког званичника.

"Све у вези с таквим идејама ми звучи као спекулативна фикција", рекао је Палмер за сутрашњу Политику.

Упитан да ли ће доласком Трампове администрације доћи до промјене политике према Србији он је поново указао на константу америчког приступа Балкану.

"Наш циљ у Европи су слобода и мир и то подразумијева интеграцију земаља Западног Балкана у европске институције. Циљ Србије је да постане пуноправна чланица ЕУ, а тај циљ подржавају САД.

Нормализација односа са Косовом је дио тог циља. Потребно је да дође до напретка у Бриселском дијалогу како би дошло до напретка на путу евроинтеграција", рекао је Палмер и истакао да нема ниједан разлог да вјерује да ће доћи до промјене америчког приступа по том питању.

Извор: ТАНЈУГ