latinica  ћирилица
11/02/2017 |  20:52 | Аутор: РТРС

Дачић: Бесмислене изјаве Харадинаја, очекујемо изручење

Потпредсједник владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да је сувишно коментарисати бесмислене изјаве Рамуша Харадинаја који је осумњичен за најтеже ратне злочине. Београд очекује да он буде изручен Србији по потјерници наших правосудних органа, додао је Дачић.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

"Изручење Харадинаја је уједно и нови тест за Европу и за правосудни систем Француске. Јер, до сада, нико од албанских терориста није одговарао ни у Хашком трибуналу, а многи свједоци против њих масовно су нестајали", рекао је Дачић за Спутњик поводом изјаве Харадинаја да би Приšтина требало да подигне потјерницу за њим, као и за премијером Србије Александром Вучићем.

Шеф дипломатије сматра да је од нове Харадинајеве изјаве "опаснија она коју је изрекао прије пар дана, када је запријетио да ће Србија проћи као 1999. године.

"Значи, Харадинај отворено пријети новим ратом пред очима цјелокупне Европе", закључио је Дачић.

Рамуш Харадинај, лидер бивше ОВК, којег Србија сумњичи за ратне злочине против цивилног становништва на КиМ 1998. и 1999. године, изјавио је да би Приштина требало да уведе реципрочне мјере Београду када су у питању потјернице.

"Они имају потјернице, па би требало и ми. Вучић испуњава критеријуме да се за њим изда потјерница. Дачић, такође", рекао је Харадинај, прениo је приштински РТВ21.

Извор: РТС