latinica  ћирилица
11/02/2017 |  17:33 ⇒ 12/02/2017 | 11:52 | Аутор: РТРС

Привредници Романије и Бирча траже аутопут Београд- Сарајево преко Сокоца и Зворника (ВИДЕО)

Сарајево-Соколац-Зворник-Рума-Београд, најоптималнија је траса ауто-пута Београд-Сарајево за становнике Романије и Бирча. Зато су начелници, привредници и посланици са овог подручја и писали владама Републике Српске и Србије.
Аутопут Београд - Сарајево - Фото: РТРС
Аутопут Београд - СарајевоФото: РТРС

 Своје потписе на документ у којем се налазе двије варијанте трасе новог аутопута ставили су политички и привредни представници двије регије. За њих нема дилеме, најоптималнија траса новог аутопута била би Сарајево-Соколац-Зворник- Рума-Београд. 

"И стручно технички и економски мислимо да је оправдана изградња управо овом трасом, а посебно мислим да има и политички значај за ове двије регије", каже Споменка Стевановић, посланик у Народној скупштини Републике Српске.

"Варијанта један која би ишла преко Романије, Зворника, Београда је од ове друге варијанте преко Горажда, Вишеграда краћа за 90 километара, терен је неупоредиво бољи, што значи да би изградња била јефтинија", истакао је Рајко Дукић, предсједник компаније "Боксит Милићи". 

Осим наведеног, Дрина чини границу са Србијом у дужини од 200 километара, а с обје стране Дрине у дужини од 100 километара нема аутопутева. Истовремено, у овом дијелу Српске живи више од 140 хиљада људи, а значајан пројекат би зауставио одлив становништва и поспјешио развој регија. Потписници иницијативе очекују подршку влада Српске и Србије.

"Тај пројекат је живот, буквално живот свих ових локалних заједница на Истоку, без тог пута ми смо мртви, значи без тог пута, аутопута, овај простор ће бити мртав, а мислим да никоме није у интересу да се то деси", рекао је Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница

Иницијативу подржавају и грађани:

" Наравно да подржавам ту иницијативу, мислим да је то велика ствар. 
Мислим да би допринио свим овим малим мјестима која се налазе на путу Зворник - Сарајево"

Аутопут Београд - Сарајево је национални, републички, економски и безбједносни интерес, јединствен је став политичких и привредних субјеката Романије и Бирча.