latinica  ћирилица
11/02/2017 |  17:24 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Процес приступања ЕУ, могућности за пољопривреднике (ВИДЕО)

Канцеларија специјалног представника Европске Уније у БиХ - са пољопривредницима о перспективама развоја и могућностима које нуди процес приступања Унији.
Пољопривреда (Фото: Sputnik/Igor Zarebmo) -
Пољопривреда (Фото: Sputnik/Igor Zarebmo)

Истраживали смо које су главне препреке за побољшање ситуације у пољопривреди, начини за њихово отклањање и како пољопривредници треба да се припреме за приступање Европској унији.

Пољопривредници извозе у ЕУ и могли би остварили бољи приступ овом тржишту ако би институције власти уредиле законски оквир, изградили систем и прилагодити га европским стандардима безбједности хране и ветеринарско- фитосанитарним стандардима.

"Наша најважнија порука је да желимо радити заједно са пољопривредницима, да јачамо ову заједницу удружења пољопривредних произвођача у БиХ имајући у виду да су њихове колеге у ЕУ јако добро организоване. Желимо да пољопривредници у овој земљи уживају погодности које доноси присуство на тржишту ЕУ и испуњавање стандарда", каже Ларс Гунар Вигемарк, специјални представник Европске уније у БиХ. 

Произвођачи се жале да је домаћа производња прескупа, нерентабилна и недовољно заштићена. Излаз виде у промјени потицајне политике. Очекују подршку како њихов рад и труд не би био без резултата.

"Стручњаци указују да након прилагођавања ССП-а неће доћи до драстичних промјена те истичу да БиХ већ шест година има исте прилике да наступа на европском тржишту без царинских дажбина, а то није искориштено, рекао је Петар Радуловић, директор пољопривредне задруге "Клековача".

"У БиХ се издваја намање новчаних потицаја за развој пољопривреде у поређењу са земљама региона.Сусједна Хрватска је из разних европских програма ,посебно ИПАРД, развијала ову област" навео је Сабахудин Бајрамовић, професор пољопривредног факултета у Сарајеву.

"Први корак који би омогућио подршку Европске Уније у аграрном сектору БиХ подразумијева усвајање стратегије за цијелу БиХ у тој области. Тиме би била отворена врата за финансијску подршку ИПА 2 програма те додатну помоћ у процесу реформи, рекао је Мирослав Божић, стручњак из области пољопривреде из Хрватске.