latinica  ћирилица
11/02/2017 |  16:22 | Аутор: РТРС

Србија: Обиљежено 116 година од смрти краља Милана Обреновића

На Фрушкој гори данас је одржана државна церемонија поводом обиљежавања 116 година од смрти краља Милана Обреновића, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије.
Милан Обреновић (Фото: srpskidespot.org.yu) -
Милан Обреновић (Фото: srpskidespot.org.yu)

Полагањем вијенаца на гробницу у манастиру Крушедол на Фрушкој гори, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, локалне самоуправе Ирига, као и удружења, те грађани одали су почаст краљу Милану и обиљежили овај значајан датум на мјесту гдје се налазе посмртни остаци још значајних Срба, јавља Радио-телевизија Војводине.

Краљ Милан био је унук Јеврема Обреновића, брата кнеза Милоша Обреновића, и владао је Србијом од 1868. до 1889. године.

Милан Обреновић је 1876. године, у вријеме када је Србија још била кнежевина, објавио рат Османском царству, али је неспремна српска војска поражена у Првом српско-турском рату.

Више успјеха кнез Милан имао је у Другом српско-турском рату, након чега је Србији на Берлинском конгресу 1878. године призната независност, а у њен састав ушли су Нишки, Пиротски, Топлички и Врањски округ.

Краљ Милан се у спољној политици ослањао на Аустроугарску, од које је добио подршку за проглашење Краљевине Србије 1882. године.

Његов утицај у земљи знатно је ослабио када је новембра 1885. године повео тромјесечни српско-бугарски рат због припајања Источне Румелије Бугарској, супротно одлукама Берлинског конгреса.

Краљ Милан абдицирао је 1889. године и оставио власт сину Александру, а касније напустио земљу. У Србију се вратио 1897. године као врховни командант војске, коју је потпуно реформисао и модернизовао.

Заувијек је отишао из Србије 1900. године, јер није подржавао Александров брак са Драгом Машин.

Преминуо је 11. фебруара 1901. године у Бечу од упале плућа, а сахрањен је у гробници у фрушкогорском манастиру Крушедол, поред кнегиње Љубице, супруге Милоша Обреновића.

Извор: СРНА