latinica  ћирилица
11/02/2017 |  15:31 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Почиње Карневал у Рију!

Вечерас почиње Карневал у Рио де Жанеиру, највећа и најпрофитабилнија културна манифестација у Бразилу. Тема овогодишњег фестивала је „Хиљаду и једна ноћ у Маракешу“ и посвећена је традицији и културном наслијеђу арапског свијета.
Карневал у Рију - Фото: РТС
Карневал у РијуФото: РТС

Највећи шоу на земаљској кугли, како најављују организатори чувеног Карневала у Рио де Жанеиру, ове године, донеће бразилској метрополи око двије милијарде долара, процјењују економисти.

Око милион и по туриста посјете Рио за вријеме највеће народне феште, а инспирација овогодишњег карневала је арапска култура и традиција.

„На централном тргу у Рију велика фешта ће отпочети традиционалном музиком и народним причама из арапског свијета. Тако ћемо, захваљујући самба екипама и њиховој игри, отпутовати у краљевину Марока и упознати културу оријента“, каже Александре Лузада, организатор фестивала.

Церемонијално отварање карневала је 27. фебруара, такмичи се 12 најбољих тимова самба школа прве категорије, а завршиће се променадом тимова друге категорије. Најбољи међу њима бориће се за титулу шампиона Карневала у Рију.

Бразилска економија је једна од најбрже растућих, на осмом је мјесту у свијету и важан је међународни фактор у јужноамеричком региону. Највећи карневал у свијету је, како кажу организатори, потврда да мултиетничко друштво, пропагирањем култура мањина, поштује каноне цивилизованог друштва.

Извор: РТС