latinica  ћирилица
11/02/2017 |  14:06 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Говедарица: Изетбеговић руши Дејтон и БиХ

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је данас да би ревизија тужбе БиХ против Србије изазвала велику постдејтонску кризу у БиХ која је већ на помолу и која ће имати велике посљедице.
Вукота Говедарица - Фото: СРНА
Вукота ГоведарицаФото: СРНА

Након сједнице Предсједништва СДС-а, Говедарица је најавио да ће се ова странка у понедјељак обратити Предсједништву БиХ са упозорењем да се "иде у потпуну неизвијесност".

"То је потпуно и дефинитивно рушење Дејтонског споразума и Устава, а оваква одлука доводи БиХ у позицију апсолутног успоравања на европском путу", изјавио је Говедарица у Бијељини.

Он каже да СДС очекује од српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да закаже сједницу на којој ће разматрати питање могуће ревизије тужбе, истичући да је то централно и највеће политичко питање тренутно у БиХ.

Говедарица је рекао да у Предсједништву БиХ не постоји сагласност око тужбе и да два његова члана не подржавају агента у потенцијалној намјери да "одведе БиХ у апсолутно нежељеном равцу".

"Сви из Републике Српске треба да схвате како и на који начин, уз употребу свих правних и политичких модела, да зауставе Изетбеговића и Сакиба Софтића у науму ревизије тужбе БиХ против Србије", поручио је Говедарица.

Он је нагласио да иза Софтића, као агента БиХ, и иза одлуке о ревизији тужбе стоји само Изетбеговић.

"Изетбеговић мора да зна да БиХ није његова играчка и да ће је довести у врло неизвјесну ситуацију, имаћемо потпуну нестабилност БиХ и цијелог региона", закључио је Говедарица.

У обраћању новинарима он је говорио о начину на који је Софтић 2002. године постао агент БиХ у тужби против Србије, оцјењујући да је то требало да спријече тадашњи српски члан Предсједништва БиХ Живко Радишић и тада владајућа коалиција "Слога".

Сједница Предсједништва СДС одржана је у сједишту Градског одбора СДС Бијељина.

Извор: СРНА