latinica  ћирилица
11/02/2017 |  12:13 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Требиње: Изведена представа "Седам" (ВИДЕО)

Симпозијум "Теологија у јавној сфери", завршава се вечерас, предавањем на тему "Православље и модерно доба".
Требиње: Изведена представа "Седам" - Фото: РТРС
Требиње: Изведена представа "Седам"Фото: РТРС

Синоћ је у требињском Културном центру, изведена представа "Седам", Међурелигијског вијећа БиХ. Представа , кроз седам истинитих прича, говори о насиљу над женама са поруком да дискриминација и злостављање жена, немају темељ ни у једној религији.

Седам истинитих прича- од Авганистана, Русије, Камбоџе, Ирске, Пакистана, седам свједочења жена које су мијењале свијет, борећи се против насиља, и за права жена у својим срединама. Текстове, о њиховим искуствима и потресним судбинама, говориле су чланице мреже Међурелигијског вијећа у БиХ,преносећи поруку да је религија против насиља.

"Говорим причу о Мухтар Маи из Пакистана, која је доживјела различите врсте насиља, она је израсла као неписмена дјевојчица у лидерицу у свом друштву. Насиље није укоријењено у вјерама, све вјере говоре о миру и поштовању жена", рекла је директор Института за исламску традицију Бошњака, Исламска заједница БиХ Џевада Мушко.

"Концепт пројекта је да жене вјернице из Међурелигијског вијећа из наше мреже говоре текстове, из Исламске заједнице, Римокатоличке цркве, Православне цркве, Јеврејске заједнице, и поручју да је религија против насиља над женама", истакла је стручни савјетник у Међурелигијском вијећу, Оливера Јовановић. 

Представа је извођена широм БиХ и представља, тврде учеснице, прави вид међурелигијске сарадње и искреног зближавања вјерника, што је од велике важности за изградњу боље будућности.