latinica  ћирилица
11/02/2017 |  11:49 ⇒ 12:04 | Аутор: РТРС

Пуповац: Забринутост због умањивања геноцида у НДХ

Српска и друге мањинске заједнице које су страдале од злочиначког усташког режима забринуте су због умањивања геноцида у Хрватској према Србима, Ромима и Јеврејима, посебно у Јасеновцу и Јадовну, изјавио је предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

"Забринути смо и због плоче у Јасеновцу и порука 'За дом спремни' и због рехабилитације оних који су својим дјеловањем помагали усташки режим и његове идеје или нису спречавали евидентне страхоте", рекао је Пуповац за београдске "Вечерње новости".

Он је поводом откривања спомен-бисте кардиналу Римокатоличке цркве у Хрватској Алојзију Степинцу у четвртак у Осијеку, истакао да је забрињавајуће то што у Хрватској не желе да сачекају резултат комисије, коју је иницирао папа Фрањо између Римокатоличке и Српске православне црвке.

"Откривањем споменика у Осијеку директно се иде против могућег усаглашавања ставова цркава", закључио је Пуповац.

Лист наводи да ће у Новом Саду 13. и 14. фебруара бити одржан трећи састанак мјешовите црквене комисије формиране на иницијативу папе Фрање како би се расвијетлила улога и одговорност Степинца за злочине НДХ током Другог свјетског рата.

Од тих закључака Комисије зависи да ли ће Ватикан прогласити Степинца светим.

Извор: СРНА