latinica  ћирилица
11/02/2017 |  10:05 ⇒ 10:08 | Аутор: РТРС

Намирнице које најбоље штите од вируса

Вируси који изазивају прехладу, грип и стомачне проблеме још харају и зато је важно да вам имунитет буде што јачи како бисте успјели да избјегнете заразу, пишу "Вечерње новости".

Осим здраве исхране, узимања што више воћа и поврћа, витамина и довољно течности, неопходно је да промјените још неке навике, као и да у јеловник додате још коју корисну намирницу. Уз ових неколико савјета покушајте да спријечите или ублажите симптоме инфекције.

Здраве бактерије

Студије су показале да људи који редовно узмају ову намирницу смањују ризик од добијања вируса за 27 одсто. Грчки јогурт садржи сој бактерија који помаже организму да ојача имунитет и избјегне појаву прехладе и грипа, а стручњаци савјетују бар једну порцију ове намирнице дневно.

Вјежбе

Сваки вид физичке активности у току дана помаже тијелу да избјегне зимске вирусе. Лагано вјежбање у теретани или код куће побољшава имуни систем. За добро здравље требало би да сваког дана издвојите минимум 25 минута за рекреацију.

Зелени чај

Ујутру прескочите кафу и умјесто ње скувајте зелени чај. Он садржи епигалокатехин галат, који уништава вирусне честице и спријечава њихов улазак у организам. Истраживања су показала и да овај састојак, такође, може да спријечи бактерије које изазивају упалу плућа. Зато овај напитак узимајте у што већим количинама током дана, како бисте предуприједили прехладу и грип.

Спавање

Мањак сна лоше утиче на имуни систем и повећава опасност од појаве упала у организму, зато стручњаци савјетују да одморите тијело и спавате од шест до осам сати. Уколико у току недјеље неколико дана спавате мање од четири сата, организам се осјећа исцрпљено и склонији је појави болести.

Ђумбир

Свеж ђумбир зауставља ширење вируса који изазивају респираторне инфекције и смањује њихову способност размножавања. Комадић свјежег ђумбира у току дана помоћи ће вам да избјегнете талас инфекција. Уколико не волите свјежи ђумбир, можете да направите чај, или да га комбинујете са куваним поврћем и бијелим луком.

Прање руку

Ако сте током дана у контакту с већим бројем људи, немојте дирати лице рукама и обавезно их перите што чешће. Руке добро истрљајте сапуном и водом како бисте скинули вирусе с коже. Прање би требало да траје око 20 секунди, а послије тога руке добро осушите, јер мокрим рукама много лакше можете да покупите и проширите клице.

Кисели купус

Кисели купус, којег током зиме има у изобиљу, одличан је за јачање имунитета и спријечавање прехладе и грипа. Поред тога што је богат витаминима, он садржи и добре бактерије које се налазе у пробиотицима. Поред тога што спријечавају појаву стомачног вируса, оне истовремено штите од других вирусних и бактеријских инфекција у тијелу.

Извор: Новости