latinica  ћирилица
11/02/2017 |  09:49 | Аутор: РТРС

Милорад Новковић: Нема независног правосуђа без промјене начина финансирања

Предсједник Врховног суда Федерације БиХ Милорад Новковић сматра да неће бити независног и самосталног правосуђа у БиХ док не буде промијењен начин финансирања судова и тужилаштава.
Милорад Новковић - Фото: nezavisne novine
Милорад НовковићФото: nezavisne novine

"У ФБиХ имамо финансирање судова и тужилаштава из 10 извора, те додатна три на нивоу ФБиХ. Било би далеко једноставније и у већој мјери би правосуђе у БиХ било самостално и независно да се финансира из једног извора, да не говорим о нивоу БиХ", рекао је Новковић за "Дневни аваз".

Он додаје да је на томе инсистирао и у вријеме док је обављао дужност предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ, али без правог ефекта, и сматра да је у томе требало да постоји већи притисак међународне заједнице.

Новковић је потврдио да ФБиХ већ дуже вријеме има проблем с чињеницом да не примјењује Закон о сузбијању корупције и организованог криминала, којим се предвиђа оснивање посебних одјељења у Врховном суду и Тужилаштву ФБиХ.

Он је најавио да би до краја марта требало да буде припремљен нови текст тог закона.

Према његовом ријечима, тужилаштва још нису у могућности да заједно с полицијским агенцијама у пуном капацитету раде на откривању и доказивању кривичних дјела из области корупције.

"Сарадња између тужилаштава и полицијских агенција могла би да се боље одвија", закључио је Новковић.

Извор: СРНА