latinica  ћирилица
11/02/2017 |  09:33 ⇒ 12/02/2017 | 11:53 | Аутор: РТРС

"Од Жељезница направити модерног гиганта"

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је да је план Владе Српске да постане стоодстотни власник предузећа "Жељезнице Републике Српске" и од њега направи модерног гиганта, што ће трајати бар 10 година, али ће се исплатити.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је за "Вечерње новости" рекао да је око 800 милиона КМ потребно за модернизацију пруге.

Он је истакао да је планом реструктурисања овог предузећа, који спроводи Влада, предвиђено да се број радника смањи за 500, што ће створити уштеду од 10 милиона КМ на годишњем нивоу.

"Људи ће добити отпремнине од 12 просјечних плата. Дио радника биће пребачен у друге привредне гране. Потрудићемо се да људи буду збринути", рекао је Трнинић.

Према његовим ријечима, у процес је укључена и Свјетска банка, која је направила анализу пословања "Жељезница Републике Српске".

"Иако су тражили да се одрекнемо путничког саобраћаја и одмах отпустимо 1.000 радника, то се неће догодити", напоменуо је Трнинић.

Он очекује да ће до краја године бити реализована дионица ауто-пута Прњавор-Бањалука као приоритетни саобраћајни пројекат.

"Имамо планове за дионице Коридора `Пет це` од Добоја до Вукосавља 40 километара, па према Брчком 30 километара и од Брчког према Бијељини. Ту су и ауто-путеви Бањалука-Приједор и Бањалука-Млиниште", навео је Трнинић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске наводи да ће завршетком ауто-пута Бањалука-Прњавор-Добој Република Српска имати око 110 километара пута.

Трнинић каже да су Кинези и даље највише заинтересовани за изградњу ауто-путева у Републици Српској, те да су у току преговори о финансирању.

"Само ауто-пут Бањалука-Млиниште је пројекат вриједан око 600 милиона евра, а пројекат модернизације жељезнице поред ауто-пута Бањалука-Приједор око 250 милиона долара", навео је Трнинић.

Он је додао да преговори са Кинезима о финансирању нису лаки, те да је укључено и Министарство финансија Српске.

"Проблем су услови кинеских компније који се мијењају из мјесеца у мјесец. Често се мијењају почетни договори и реализација кредита, од валуте до гаранција, али морамо бити стрпљиви и постићи прави договор", сматра Трнинић.

Извор: СРНА