latinica  ћирилица
11/02/2017 |  08:28 ⇒ 08:36 | Аутор: РТРС

"Европа не ради ништа, а Руси и Турци се 'шире' Балканом"

Балкан је европски и припада централном дијелу континента и мора под хитно да буде у самом врху дневног реда ЕУ, сматра њемачки новинар Урлих Ладурнер.
Балкан (Фото: Thinkstock) -
Балкан (Фото: Thinkstock)

У том смислу, каже Ладурнер, ЕУ би требала коначно овај дио континента ставити ''под своју шапу".

Ладурнер, који је недавно изазвао пажњу јавности у региону колумном у којој говори о томе да је Балкан најкрхкије мјесто Европе, каже да не вјерује да би могло доћи до новог рата иако се о томе говори, а националистичке снаге постају све гласније и све јаче у појединим његовим деијловима.

"Људи су једноставно уморни и онда се окрећу на другу страну", каже Лудрнер, иначе, колумниста њемачког Ди Цајта.

Друга страна, према његовим ријечима, јесу Русија и Турска.

Он каже да због инертности Европе народ који живи на Балкану све мање вјерује у идеју ЕУ те да због тога расте утицај страних сила.

"Под страним силама мислим на Русију и Турску. Тај утицај би могао бити опасан, али не у смислу да ће доћи до рата. Европа мора боље, јасније и гласније дјеловати и рећи да је Балкан европски, јер припада централном дијелу континента", каже Ладурнер за сарајевски Дневни аваз.

Сматра да се европски политичари морају више осврнути на народ који ту живи и више пажње посветити њима него корумпираним политичким елитама, које то не заслужују.

На питање шта грађани држава Балкана могу учинити да би се приближили ЕУ, с обзиром на то да тај процес када су БиХ и Србија иде спорије, Ладурнер каже:

"Нисам ја неко ко вама треба да дијели лекције шта требате радити. Али проблем представљају ваше политичке елите и то можете само ви да промијените".

Извор: ТАНЈУГ