latinica  ћирилица
07/02/2017 |  09:14 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

Лапонац у Београду – воли климу у Србији, људе и ракију

Гунар Сомби једини је Лапонац (Сами) који живи у Београду, а за Србију каже да је најбоља од свих земаља у којима је до сада живеi и радио – због климе, људи, али и - ракије.
Гунар Сомби - Фото: РТС
Гунар СомбиФото: РТС

Причу о њему објавила је амбасада Норвешке у Београду, поводом Националног дана Сами народа – дана када су се припадници овог угро-финског народа који живе у Шведској и они из Норвешке ујединили.

Сомби је дошао у Београд 2006. године и почео да ради у компанији “Теленор“. Од свих земаља у којима је радио, Србију је издвојио као најбољу.

“Свиђа ми се клима, јер су зиме кратке, одлична је храна, и ракија, али ми се највише допада што су људи топли и пријатељски настројени. Имам много пријатеља широм земље“, рекао је Сомби.

То што је једини Сами у Београду чини га помало “егзотичним“. Кад каже да је из Норвешке, људи реагују срдачно. Али када каже да је из Лапоније, код људи то буди додатно интересовање и сматрају га “егзотичним“.

“Често ме питају о хладном времену и поларној свjетлости. Често причам како је било одрастати у условима када рецимо, не видите сунце два мjесеца током зиме, или два мjесеца непрекидне сунчеве светлости, без праве ноћи“, објашњава Сомби.

Лапонци данас обиљежавају 100 година од првог конгреса одржаног у Трондхајму.

Тај 6. фебруар је битан датум за Сами народ. У цијелој Норвешкој истакнуте су државне и заставе народа Сами, а посебно је велика свечаност у Ослу, гдје живи највећи број Лапонаца.

“Градска власт прави пријем за Самије, па када сам у Ослу, моја породица и ја идемо на прославу у Градску кућу, а вече проведемо код куће, уз вечеру, најчешће месо од ирваса“, каже Сомби.

Тренутно је на локацији Осло–Београд и тражи посао у Србији. Нада се да ће, због свог широког интернационалног искуства, моћи да се запосли у некој стартап компанији.

Извор: РТС