latinica  ћирилица
04/02/2017 |  08:12 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Тимијан јача десни и освјежава дах

И древни народи су познавали љековиту моћ биљке тимијан (Thymus vulgaris).
Тимијан - Фото: Screenshot
ТимијанФото: Screenshot

Грчки љекар и филозоф Гален сматрао га је најмоћнијим антисептиком, јер успјешно елиминише и најотпорније бактерије. Мирисом подсјећа на тамјан, а изгледом на мајчину душицу. Најљековитији дио је лист јер има највише етарског уља и танина, као и горња половина биљке док је у цвијету.

Тимијан је украсна и медоносна биљка, а цвјета од јуна до октобра. Самоникло расте у Средоземљу, док се у Средњој Европи узгаја као култура.

Састојак тимол је међу важнијима, доказано је да у поређењу са другим биљкама сличне моћи, вишеструко јаче дјелује на микроорганизме. Зато се тимијан и данас користи као природни антисептик јер етарско уље садржи велике количине тимола и карвакрола, као и лијек против кашља, а ставља се и у купке за опуштање.

Често се примјењује код болести респираторних органа, јер се показало да ефикасно смирује велики кашаљ код дјеце и одраслих. Занимљиво је да етеричног уља тимијан има највише око 14 часова.

Истраживања су показала да биљка садржи и веће количине гвожђа, калцијума, смоле, а од витамина посебно највише А. Због пријатне ароме и антибактеријског својства, чест је састојак пасти за зубе. Осим што их чисти, јача и десни и освјежава дах.

Као зачин је изврстан за рибу и месо. Због пријатне ароме користи се и као додатак јелима од парадајза и чорбама. Ароматична супстанце из есенцијалног уља тимијана успешно стимулишу желудачне сокове и помажу у варењу хране. Па, ако претјерате са јелом, умјесто уобичајене кафе, боље попијте чај од тимијана, јер ће вам одмах бити лакше. Овај напитак побољшава и апетит, ублажава анемију, умор, назеб.

У кулинарству се идеално комбинује са белим луком, парадајзом, маслинама и вином, због чега је неопходан у медитеранској кухињи. Јелу даје пикантан укус, а истовремено неутралише масноћу. Не губи арому приликом сушења, због чега је веома ефикасан и у зимском периоду о обавезан је састојак сухомеснатих производа. Уље и винско сирће имају бољи укус када се у њих дода тимијан.

ЧАЈ НА ДВА НАЧИНА

Од тимијана се чај може припремити на два начина. У првом се биљка потапа у кључалу воду, а другом у хладну.

* У кључалој води се припрема тако што се супена кашика помијешаних листова, цвјетова и надземних дијелова тимијана прелије са 2 дл воде и остави 30 минута. Након тога се чај проциједи и пије незаслађен три пута дневно (по 2 дл).

* Други начин је да супену кашику исте мјешавине тимијана прелијете са 2 дл хладне воде и полако загријевате до кључања, а затим оставите да одстоји 30 минута. Проциједите и пијте незаслађен три пута дневно по 2 дл. Уколико баш морате да засладите чај, ставите кашичицу меда.

Извор: Новости