latinica  ћирилица
31/01/2017 |  15:47 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Због загађења ваздуха обуставља се настава у Тузли

Кантонални штаб цивилне заштите Тузла препоручио је данас Министарству образовања, науке, културе и спорта Тузланског кантона да се обустави настава у основном и средњем образовању на подручју града Тузле, јер је и даље квалитет ваздуха по загађајућој материји сумпор-диоксида изнад дозвољених вриједности.
Тузла (фото: zenicablog.com) -
Тузла (фото: zenicablog.com)

Кантонални штаб цивилне заштите је на ванредној сједници препоручио Градској управи Тузла да из истих разлога обустави рад у предшколским установама, а Министарству унутрашњих послова Тузланског кантона да пооштри контролу техничке исправности возила са посебним акцентом на издувне гасове, те из саобраћаја искључи неисправна возила.

Министарство просторног уређења и заштите околине задужено је да надзире ефекте искључења Блока 6. Термоелектране Тузла, како би се на наредној ванредној сједници Кантоналног штаба цивилне заштите анализирале могућности за његово поновно укључење.

Министарство образовања, науке, културе и спорта ће у наредним часовима донијети и званичну одлуку по којој се настава у основним и средњим школама на подручју града Тузле сутра, 1. фебруара, неће изводити, наведено је на порталу Владе Тузланског кантона.

"Обустављање наставе односи се само за 1. фебруар, а о даљим активностима и евентуалном продужавању обустављања наставе, јавност ће бити на вријеме обавијештена", рекао је министар Златан Муратовић.

Ванредној сједници кантоналног штаба цивилне заштите присуствовао је и премијер Тузланског кантона Бего Гутић.

Подаци Система за праћење квалитета ваздуха са фиксних станица лоцираних на подручју Живиница и Лукавца показују да се стање у односу на јуче побољшало, одноно да је смањена концентрација сумпор-диоксида у ваздуху, али је и даље квалитет ваздуха на подручју града Тузле још изнад дозвољене вриједности.

Министарство просторног уређења и заштите околине Тузланског кантона јуче је, на основу података добијених са Система за праћење квалитета ваздуха по загађујућој материји сумпор-диоксида, прогласило "епизоду узбуне" на подручју града Тузле и општине Лукавац.

Извор: СРНА