latinica  ћирилица
29/01/2017 |  16:49 | Аутор: РТРС

Дуготрајно сједње утиче на брже старење

Ако већину времена проводите сједећи, то не само да је лоше по ваш организам, већ и старите брже.
Сједење (Фото:zenasamja.me) -
Сједење (Фото:zenasamja.me)

Ново истраживање открива да сједење по 10 или више сати, без редовног вјежбања, може да утиче на то да ћелије почну пријевремено да старе.

Студија Универзитета у Сан Дијегу у Калифорнији вршила је истраживање на 1.500 жена, које имају између 64 и 95 година.

Резултати су показали да су ћелије жена, које су сједиле више од 10 сати и радиле у просјеку мање од 40 минута вјежби дневно, биле биолошки осам година старије него код жена које су мање времена проводиле сједећи.

Жене са биолошки старијим ћелијама имале су краће тјеломјере, који се налазе на крају ДНК ланца и који помажу у заштити хромозома.

Тјеломјери постају краћи и "искрзани" како ћелија стари. Скраћивање тјелометара је повезано са кардиоваскуларним болестима, дијабетесом и канцером, а њиховом скраћивању доприносе и свакодневне лоше навике, попут пушења и гојазности.

- Резултати наше студије показали су да се тјелометри скраћују и када особа проводи превише времена сједећи. Хронолошко старење се не поклапа увијек са биолошким старењем - рекао је доктор Аладин Шадјаб, аутор студије са Универзитетске школе медицине.

- Жене, које јесу проводиле дуже времена сједећи, али које су такође и вјежбале бар 30 минута дневно, на крају нису имале краће тјелометре. Дискусије о повластицама вјежбања би требало да почну док смо још млади, а физичка активност не треба да престане ни када напунимо 80 година - додаје доктор.

Шадјаб и његов тим препоручују да би људи требало да вјежбају најмање 150 минута недјељно, и да смање вријеме које проводе сједећи, кад год то могу.

- Уколико вам посао захтијева да сједите 8 или више сати, искористите паузе да прошетате - савјетује др Шаддјаб.

Извор: Б92