latinica  ћирилица
29/01/2017 |  12:23 | Аутор: РТРС

Права истина о свињској масти

Свињска маст је неправедно запостављена и чак оцрњена намирница, која је упркос некадашњим увјерењима добра за наше здравље.
Свињска маст - Фото: илустрација
Свињска мастФото: илустрација

Она садржи здраве масне киселине које су добре за срце и не утиче на килажу ништа више од маслиновог уља.

Вијековима је била незаобилазан дио домаће кухиње, све док уназад неколико деценија није стављена под знак питања, због наводно штетног утицаја на здравље.

Свињска маст има око 40 одсто засићених масти, око 50 одсто мононезасићених масти и око 10 одсто полинезасићених масти. Већину мононезасићених масних киселина у свињској масти чини олеинска киселина, здрава масна киселина која је корисна за рад срца и која се повезује с ниским нивоом лошег холестерола. Занимљиво је да у свињској масти има двоструко више олеинске киселине него у путеру.

Масноће из масти имају многе предности и доказано је да су тијелу потребне за обављање свакодневних функција, али у мањој количини него што се кроз прошлост користила. Осим што масноће из масти помажу у апсорпцији витамина, свињска маст садржи холестерол који се у тијелу под утицајем УВ зрака претвара у витамин Д значајан за апсорпцију калцијума.

Једите масти како бисте сагоријевали масти

Многи стручњаци и фитнес тренери сматрају да људи треба да уносе масноће животињског поријекла, јер на тај начин сагоријевају масне наслаге и губе килограме.

Наравно, свињску маст требало би конзумирати у умјереним количинама, због високе енергетске вриједности.

Препоручује се да масноће чине око 30 одсто унијетих намирница током дана, од чега би дио свакако требало да чини свињска маст.

Она показује највећу отпорност на високе температуре од свих животињских и биљних масти и зато је одлична за пржење хране.

Извор: Агенције