latinica  ћирилица
28/01/2017 |  17:11 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Богаташи у страху од смака свијета купују виле под земљом

Не тако давно су припреме за крај друштва какво познајемо биле хоби међу групама људи на маргинама друштва, припадницима апокалиптичних култова, који су се спремали за неизбјежни армагедон.

Међутим, како ових дана пише Њујоркер све више богаташа из Силицијумске долине се озбиљно боји побуне угрожених, сиромашних и маргинализованих.

Амерички богаташи се брину да ће екстремне неједнакости довести до пропасти владавине закона и смака свијета. Због тога раде све што је у њиховој моћи како би осигурали своје преживљавање. Прикупљају злато и конзервисану храну, купују земљишта на удаљеним острвима и граде бункере.

На примјер, Стив Хафман, шеф Редита, отишао је на ласерску операцију корекције вида, зато што је схватио да је набавка нових наочара у хаотичном апокалиптичном свијету једна од најтежих ствари. Како не би морао да зависи од залиха крхких сочива, одлучио се на трајно поправљање вида.

Скупљање оружја и стрела

Један од бивших шефова посрнулог интернетског дива Јахуа, Марвин Лиао, купио је мноштво оружја и уписао часове стрељаштва, како би могао да се одбрани и након што би остао без муниције.

Бивши запослени Фејсбука, Антонио Гарсија Мартинес недавно је купио пет ари земљишта на једном оствру и опремио је све генераторима струје и хиљадама комада муниције.

Један од оснивача Линкедина, Рид Хофман, испричао је да Нови Зеланд постаје омиљено уточиште међу богатима у случају неке катастрофе. Наиме, Нови Зеланд је довољно удаљен од остатка свијета да је доста тешко допутовати тамо, а истовремено има невјероватно благу климу без предатора опасних по људе.

Припреме за крај свијета нису претјерана новост међу Американцима, а понекад је чак и имало смисла. На врхунцу Хладног рата, предсједник Џон Кенеди је говорио свима да би требало да граде нуклеарна склоништа. Али како се Хладни рат приводио крају, тек ријетки су наставили да се брину због краја свијета. Крајем прошлог вијека завладала је краткотрајна паника због могућности да рачунари неће моћи правилно да показују вријеме, што је могло да утиче на читав свијет. Страх се показао неутемељеним, а техно-елите су управо тада говориле да ће све бити у реду.

Луксузни подземни станови

Помало је иронично да се управо те елите сада брину због превелике зависности читавог човјечанства од технологије.

- Читава снабдијевање храном зависи од о ГПС-а, логистике и временске прогнозе. А сви ти системи у принципу зависе од интернета - рекао је један неименовани директор за Њујоркер.

Сва та склоништа изграђена за вријеме хладног рата мање-више зјапе празна, али неки ракетни силоси су поновно оживјели. У руралном Канзасу налази се комплекс од 12 станова продаваних по три милиона долара. Изграђена је и амбуланта, складиште хране, базен, теретана, а постоји чак и парк за кућне љубимце с вјештачком травом. За дјецу су осигуране учионице опремљене Епловим рачунарима. Били би то луксузни станови било гдје на свијету, али ови су изграђени у преуређеном ракетном силосу и налазе се десетак метара испод земље.

Постоје планови и за узгој рибе и алги у акваријумима које би омогућавале исхрану свим становницима. Како то пише Њујорк магазин, за оне који се боје смака свијета, "Survival Condo Project" има добру и лошу страну. Сви станови су распродати, и то је лоша вијест, али добра је да човјек који стоји иза тог пројекта преуређује још један силос.

Извор: Агенције