latinica  ћирилица
27/01/2017 |  16:42 | Аутор: РТРС

Водене и дрвене бојице штетне по дјецу?

Дрвене бојице и крејони су посљедњи предмети који су предмет забране у ЕУ због забринутости да би дјеца могла појести опасне нивое олова.
Илустрација - Фото: Wikipedia
ИлустрацијаФото: Wikipedia

Бројни дјечији производи за бојење више неће бити у продаји широм Европе након што је ЕУ забранила широк спектар оловака, крејона па чак и водених боја.

Њемачки дневник "Билд" пише да је ЕУ увела забране због нивоа олова у дјечијим играчкама након што је изражена забринутост да би дјеца могла грицкати оловке, а не бојити њима.

Међутим, посланик у Европском парламенту Маркус Фербер критиковао је одлуку, тврдећи да ЕУ пажњу треба да усмјери на веће одлуке, а не на дјечије играчке.

"Било би боље рјешавати веће проблеме, а не бранити дјеци њихову креативност", каже Фербер.

Скоро све дјечије бојице садрже каолин и бијели пигмент титанијум-диоксида, минерала из Земљине коре. Ови материјали садрже мали траг олова који не може бити у потпуности уклоњен хемијском обрадом.

Од сада оловке могу бити продаване уколико садрже два милиграма олова по килограму дјечијих материјала, а не као до сада 13,5 милиграма.

Ниво олова у воденим бојама такође је смањен на само 0,5 умјесто досадашњих 3,4 милиграма олова. Сви производи изван ових ограничења више неће бити продавани у ЕУ.

Извор: Срна