latinica  ћирилица
25/01/2017 |  20:04 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Србија примљена у Евротрансплант

Борд Евротранспланта једногласно је одлучио да Србија буде примљена у ту организацију. Министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС да одлука да Србија буде примљена у Евротрансплант много значи за пацијенте и да представља велики успех за српско здравство.
Београд - Фото: илустрација
БеоградФото: илустрација

"Очекује се да можемо за два до три мјесеца да ускладимо све наше процедуре, односно листе чекања, правне и дуге ствари које постоје већ у Евротрнспарту и да потпишемо уговор на годину дана", рекао је Лончар.

Објаснио је да то за пацијенте значи да од момента потписивања уговора сваки пацијент коме је хитно потребан орган у року од 48 сати односно 72 сата, добија први орган који се појави у Евротранспланту.

Говорећи о наредним корацима, министар здравља Србије каже да се морају направити јединствене листе чекања, критеријуми морају да буду исти и да је потребно да се законски акти усагласе са онима који важе у ЕУ.

"Њихова процена је да то можемо да урадимо за два до три месеца на основу анализе нашег стања на основу оног што смо сада урадили и то је велики успјех за Србију и српско здравство", закључио је Лончар.

Србија има мање од три донора на милион становника 

Чланство у Евротранспланту повећава могућност да пацијент прије добије орган, а органи се распоређују у земље чланице по приоритету и хитности.

Тим Министарства здравља Србије предвођен министром Лоначарем представио је Борду Еуротранспланта шта је до сада у Србији урађено на пољу трансплантације и који су циљеви за ову годину.

У презентацији је наведено да је трансплантација у Србији обновљена 2010. године и да је до данас урађено 720 трансплантација бубрега, 35 трансплантација јетре, 30 срца.

Србија тренутно има мање од три донора на милион становника, а за пуноправно чланство у Еуротранспланту потребно је десет донора на милион становника. Хрватска у овом тренутку има 40 донора на милиона становника.

Донорску картицу тренутно у Србији има око 150.000 људи.

План министарства је да се у 2017. години повећа број донора и то пет до седам на милион становника.

Србија је у томе скоро успјела 2013. године када је имала скоро шест донора на милион становника а то се постигло, између осталог, и зато сто су трансплантациони тимови добијали стимулацију за свој рад.

Ове годину у буџету је поново предвиђено 35 милиона динара за ту намјену, а осим тога тимови ће бити појачани новим, младим љекарима, биће уведен двадесетчетворочасовни кол центар за трансплантације и биће одређени национални координатори за трансплантације који ће дежурати 24 сата.

Организацију Еуротрансплант чини осам земаља, а то су Белгија, Немачка, Хрватска, Луксембург, Холандија, Мађарска, Аустрија и Словенија, за све земље постоји јединствена листа чекања.

У оквиру земаља које чине Евтротрансплант на листи чекања је 15.000 пацијената, а прошле године урађено је 7.000 трансплантација.

Еуротрансплант постоји 50 година, чланице су осам земаља ЕУ, а обухвата око 130 милиона становника.

Уговор о чланству биће потписан на годину дана, а у међувремену Србија ће морати да испуни одређене захтјеве.

Извор: РТС