latinica  ћирилица
23/01/2017 |  07:33 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Ђокић и Клокић у Велењу: Стварање нових могућности за сарадњу Српске и Словеније (ФОТО/ВИДЕО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић бораве у дводневној радној посјети Велењу.
Велење - Делегација Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Велење - Делегација Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Велење је организовало презентацију међународних пројеката који су, како је наведено, довели до побољшања квалитета живота њихових грађана.

Делегацији Владе Републике Српске, у пратњи министара Петра Ђокића, Златана Клокића и начелника из Бањалуке, Приједора, Источног Сарајева, Вишеграда, Требиња као и начелницима општина из Србије, представљена су постројења за пречишћавање отпадних вода Грмов Врх, али и најпознатији словеначки бренд - произвођач бијеле технике "Горење".

Велење - постројење Громов врх

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић је истакао да је Велење веома отворено са сарадњу са градовима и општинама са подручја бивше Југославије.

- Ми са њима веома добро сарађујемо. Ово је други пут да смо организовали овакву посјету, која отвара нове могућности сарадње - рекао је Ђокић.

Ђокић и Клокић у Велењу, у посјети постројењу Громов врх

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић је рекао да ће Српској бити корисна искуства из Велења, у којем су реализовани одређени пројекти који су добрим дијелом финансирани средствима ЕУ.

- Неколико компанија у области енергетике из Словеније послује у Српској и са њима имамо веома успјешну сарадњу. Словенија је веома значајан партнер за Српску јер вриједност извоза у Словенију износи више од 200 милиона КМ, што чини десет одсто укупног извоза - каже Клокић.

Велење - постројење Громов врх

Градоначелник Велења Бојан Контич рекао је да посјета делегације из Српске представља надоградњу досадашње успјешне сарадње.

Циљ ове посјете је преузимање позитивних пракси и стварање нових могућности за сарадњу Српске и Словеније.