latinica  ћирилица
22/01/2017 |  08:47 | Аутор: РТРС

Проходни путеви, али мокри и клизави

Сви путни правци у Републици Српској овог јутра су проходни, вози се по претежно мокрим и клизавим коловозима, а на ширем подручју Бијељине, Добоја и Сокоца јутарња магла смањује видљивост, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.
Снијег на путу - Фото: СРНА
Снијег на путуФото: СРНА


На појединим дионицама има угаженог снијега на коловозу, док због ниске температуре, нарочито на дионицама у вишим планинским предјелима, преко мостова, надвожњака и на прилазима тунелима има залеђених дијелова коловоза.

На ауто-путевима Бањалука-Градишка и Прњавор-Добој, саобраћај се одвија без застоја, по мокрим и клизавим коловозима.

У току су радови на изградњи вијадукта "Маховљани" на ауто-путу Бањалука-Добој /дионица Бањалука – Прњавор/, због чега је петља "Маховљани", затворена за сав саобраћај, а возачи могу користити петљу "Александровац".

Измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор због регулисања улаза и излаза на магистрални пут возила градилишта која су ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Прњавор.

На регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево и дионица Укрина-Горња Вијака због активираног клизишта, саобраћа се наизмјенично једном саобраћајном траком.

Радови се изводе на изградњи моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима, гдје је потпуно обустављен саобраћај за сва возила и преусмјерава се на алтернативни путни правац кроз село Брестово, гдје је актуелна забрана саобраћаја за теретна возила преко 15 тона носивости.

У току су радови на санацији клизишта на магистралном путу Бањалука-Ребровац-Челинац на подручју мјесне заједнице Ада.

У циљу безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац", као и на регионалном путу Р-474 и магистралном М-17, са уредно постављеном привременом саобраћајном сигнализацијом.

У току су радови на изградњи обилазнице око Брчког на магистралном путу Брчко-Бијељина, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја у насељу Гредице. На дионици Брчко-Лончари, у насељу Горице због радова измијењен је режим саобраћања.

Због радова на бушењу и минирању терена на магистралном путу М-5, на дионици Рогатица-Устипрача у мјесту Дуб долази до повремене обуставе саобраћаја од пет до 15 минута од 9.00 до 10.00 и од 14.00 до 17.00 часова.

На дионици регионалног пута Укрина-Вијака, у Вијачанима због радова на санацији коловоза саобраћај се одвија повремено једном траком.

На магистралном путу М-18, дионица Брод на Дрини-Шћепан Поље, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача и даље остаје на снази забрана за теретна возила укупне масе преко 3,5 тоне и аутобусе класе М3, док се забрана не односи аутобусе превозника Холдинг "Дринатранс" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

У Федерацији БиХ /ФБиХ/ због ниске температуре овог јутра могуће је формирање поледице, посебно у вишим предјелима, као и на мостовима, вијадуктима и прилазима тунелима. Угаженог снијега на коловозу има на путним правцима Кључ-Бихаћ, Босански Петровац-Дрвар, Ливно-Босанско Грахово-Босански Петровац и Ливно-Мркоњић Град.

Магла смањује видљивост у котлинама и уз ријечне токове, а издвајамо путне правце Коњиц-Мостар и Прозор-Јабланица, као и путеве на ширем подручју Купреса, Босанског Грахова.

На планинском превоју Борова Глава на путном правцу Ливно-Шуица учестали су изласци дивљих коња на коловоз.

Због лошег стања коловоза и честих саобраћајних незгода, не препоручује се кретање дионицом магистралног пута Србљани-Босанска Крупа, а возачи могу користити алтернативни правац Цазин-Стијена-Љусина.

На граничним прелазима нема дужих задржавања. Радови на подручју Хрватске и даље трају на граничним прелазима Брод-Славонски Брод и Орашје-Жупања, тако да су могућа дужа задржавања.

Извор: Срна