latinica  ћирилица
22/01/2017 |  08:17 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

У Вићенци прослава Дана Републике Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић присуствује у Вићенци прослави Дана Републике Српске, на позив Савеза Срба у Италији и Српске православне црквене општине у Вићенци.
Недељко Чубриловић (Фото:NSRS/A.Чавић) -
Недељко Чубриловић (Фото:NSRS/A.Чавић)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је данас на обиљежавању Дана Републике у Вићенци да је Српска отаџбина свих људи у дијаспори и нагласио да је интерес Српске да буде ојачана, и да се пажња усмјери на развој реалног сектора, запошљавање и побољшање стандарда грађана.
"Девети јануар је дан када је 1992. године проглашена Република Српска, дакле прије почетка грађанског рата на подручју бивше југословенске Републике БиХ. То је историјска чињеница коју нико не може да негира", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је Република Српска гарант опстанка српског народа у БиХ.

"Дејтонски мировни споразум, као међународни уговор, потврдио је државноправни статус и континуитет Републике Српске као једног од два ентитета који чине БиХ. Јасно је да без привредно развијене, политички јаке и безбједносно стабилне Републике Српске, нема ни стабилне БиХ", нагласио је Чубриловић.

Он је нагласио да је Република Српска отаџбина свих људи који чине дијаспору, а поријеклом су из Републике Српске и БиХ.

"И од вас и од нас зависи опстанак, положај и напредак Републике Српске", истакао је Чубриловић и додао да жели да сви заједно раде одговорно и што је могуће боље, више и ефикасније, да би се омогућио развој и напредак Републике Српске, те бољи и безбједнији живот њених народа и грађана.

Република Српска, нагласио је он, већ 25 година обиљежава своје празнике и то ће и убудуће чинити са поносом, на достојанствен и примјеран начин, не оспоравајући другима да славе и обиљежавају своје празнике и не пристајући да други одлучују о датумима које Српска треба да слави.

Он је подсјетио да су се грађани Републике Српске изјаснили на референдуму 25. септембра 2016. године да и даље желе да се 9. јануар слави као Дан Републике Српске.

"Референдум као највиши демократски облик изражавањавоље грађана веома је важан и ми га морамо поштовати", нагласио је Чубриловић.

Он је навео да ће обиљежавања 25 година Републике Српске бити настављено и у другим државама, у организацији представништава Републике Српске или представника дијаспоре.

"Данас славимо овдје у Вићенци, а 28. јануара планирано је обиљежавање у Штутгарту и другим градовима и државама гдје егзистирају Срби. Ове свечаности ће трајати све до 28. фебруара, када ћемо у Београду, у организацији нашег Представништва, обиљежити 25 година од доношења Устава Српске Републике БиХ, као највишег правног акта, који је, уз одређене амандмане, и данас на снази у Републици Српској", најавио је Чубриловић.

Он је нагласио да је Дејтонски мировни споразум, чији је саставни дио и Устав БиХ, гаранција постојања Републике Српске, али и БиХ, као заједничке земље која је настала вољом међународне заједнице.

"Постојећи Устав пружа довољно могућности да БиХ буде функционална и демократска државна заједница и да, као таква, учествује у европским интеграцијама. Евентуалне уставне промјене морају бити резултат политичке воље представника два ентитета и три конститутивна народа, у поступку који је у складу са Уставом и законом", нагласио је Чубриловић.

Он је навео да ће бити уложени додатни напори да се донесу реформски закони и други прописи који имају за циљ унапређење укупног економског и социјалног стања и односа у Републици Српској.

"Наш циљ и обавеза је да створимо стабилно, функционално и просперитетно друштво. Само успјешна, привредно развијена и економски одржива Република Српска биће политички стабилна, прихваћена и цијењена", навео је Чубриловић.

Уколико се не прихвати реалност у БиХи наставе захтјеви за централизацијом и унитаризацијом, он је рекао да ће БиХ остати везана за прошлост и имаће неизвјесну будућност.

"Сви Срби, Бошњаци, Хрвати и остали грађани у Републици Српској имају гарантована и заштићена људска права и слободе, у складу са међународним стандардима и уживају пуну националну равноправност и заштиту виталних националних интереса", рекао је Чубриловић.

Он је рекао да будућност зависи првенствено од тога колико су Народна скупштина и сви органи и институције Републике Српске способни да остварују своје уставне, законске и друге надлежности, те колико су на свим нивоима извршна, правосудна и управна власт организоване, ефикасне и дјелотворне.

"Наш интерес је да ојачамо Републику Српску, те да се договором, компромисом и уз пуно повјерење, створи могућност да БиХ буде функционална, модерна и демократска држава и да као таква учествује у европским интеграцијама", рекао је Чубриловић.

Он је захвалио домаћинима Савезу Срба у Италији и Црквеној општини и парохији у Вићенци који су први пут ове године организовали прославу Дана Републике Српске.
У Вићенци, центру регије Венето, живи највећи број Срба у Италији. Велики број њих је из Републике Српске.

Чубриловић је јутрос присуствовао литургији и свечаном резању славског колача у православној цркви Светог Луке у Вићенци, а јуче се састао са представницима српских удружења.

Извор: Срна