latinica  ћирилица
21/01/2017 |  19:52 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

РТРС са мигрантима у Крњачи - добри услови у данима неизвјесности (ВИДЕО)

Србија има најквалитетније прихватне центре на мигрантској рути, закључили су хуманитарци Европске уније током обиласка центра Крњача у Београду.
РТРС са мигрантима у Крњачи - добри услови у данима неизвјесности - Фото: РТРС
РТРС са мигрантима у Крњачи - добри услови у данима неизвјесностиФото: РТРС

Сви који су из Мађарске испраћени пендрецима или добили одбијеницу на хрватској граници, за сада имају мјеста у српским центрима, међутим, још нема рјешења за њихово питање.

Из ЕУ најавили су тек нову новчану помоћ Србији.

Прихватни центар Крњача до сада је био једино хумано уточиште за Ардамаша. Показује нам ожиљке које му је направио пас кога је на њега пустила мадјарска полиција, када је покушао да предје њихову границу.

- Скинули су ми и ципеле, тјерали да стојим три сата у снијегу. Отели су ми телефон ствари. Подерали...,прича нам Авганистанац.

Један Сиријац каже да им не треба ништа, само их пусте у Мађарску.

Слике из београдског парка,миграната који одбијају да буду смјештени у центре, злоупотребљавају се како би се и Србија приказала у лошем свјетлу, рекао је министар Александар Вулин европском комесару за хуманитарну помоћ. И лијек и храна и заштита, у Србији су понуђени сваком мигранту.

Иако понекад није било мјеста у Београду, било је у другим центрима.

- Свако има право да затражи азил и сваком ће бити одговорено. Влада ће ипак водити рачуна о заштити нашег начина живота. Нећемо повећавати број лежајева али ћемо се труди да повећавамо квалитет у камповима. Нико не мора бити у парку ако то неће, каже Вулин.

Крњача је за мигранте, како кажу, привремени дом јер упркос стању у својим земљама, азил не желе да затраже у Србији. Да ли ће се и када Европској унији смекшати срце, прилично је неизвјесно, а у Унији за сада савјест умирују слањем новца за њихово збрињавање.

Комесар Стилијанидис захвалио је народу Србије на хуманом збрињавању миграната.

 Топли кревети, храна и здравствена заштита чека и остале мигранте за које овдје има мјеста, кажу надлежни.

Додуше, не увијек у Београду. Око 1.000 њих међутим и даље тестира срећу на аутобуским станицама и око граница чекајући кријумчаре који ће их илегално пребацити даље.