latinica  ћирилица
21/01/2017 |  16:59 | Аутор: РТРС

Експлодирале им акције, наравно због Трампа

Акције уранијума изгледа да лете на нуклеарни погон у посљедње вријеме, и све то захваљујући Доналду Трампу.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Инвеститори се надају да ће новоизабрани предсједник САД и његова администрација више улагати у нуклеарну енергију.

Global X Uranium ETF (URA), корпа у којој је неколико уранијумских акција, повећала је вриједност за скоро 40 одсто од дана избора.

Фонд је порастао више до 25 одсто само ове године, и то упрскос чињеници да су акције највећег рудника уранијума у Канади Камека потонуле скоро 20 одсто.

Изгледа да онда овај оптимизам долази због Трампа.

Директор компаније Камеко Тим Гитзел каже да су се могле чути неке охрабрујуће поруке од Трамповог тима када је ријеч о нуклеарној енергији.

“Вјерујемо да ће он помоћи нашој индустрији“, каже.

Међутим, до сада Трамп није рекао много у улагању у нукеларну енергију откако је сјео у фотељу. Његов најзначајнији коментар на ту тему је заправо твит:

“САД морају да ојачају и прошире своје нуклеарне капацитете“.

Цијена овог метала, који служи за покретање нуклеарних реактора, почела је постепено да се опоравља од оштрог пада регистрованог након нуклеарне катастрофе у јапанској централи Фукушими 2011. године, па је тако у овој години порасла, док су, истовремено, цијене неких других сировина пале усљед прекомјерних глобалних залиха и забринутости у погледу успоравања привредног раста Кине и пооштравања монетарне политике у САД.

Изгледи снажне тражње и стратешко нагомилавање залиха у америчким постројењима погурали су у 2015. години спот цијену уранијума на просјечних 39 долара по фунти, што је за 18 одсто више у односу на 33 долара из 2014. године и највећи годишњи раст цијене једног метала.

Истовремено, цијене нафте су ове године изгубиле 35,0 одсто вриједности, док је цијена бакра пала за 26 одсто, а злата за 9,4 одсто.

Цијене уранијума ће, према очекивањима аналитичара, наставити да расту, након што су владе земаља свијета на прошломјесечном глобалном климатском самиту у Паризу постигле кључни споразум о смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште, што ће, како наводи Ројтерс, подржати развој нуклеарне енергије, а самим тим и цијене уранијума.

Извор: Б92