latinica  ћирилица
21/01/2017 |  15:30 ⇒ 22/01/2017 | 13:35 | Аутор: РТРС

За кога ради бх. диплoматија? (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, боравком на инаугурационим свечаностима и низом сусрета са америчким званичницима, демантовала је бројне спекулације које прате њен боравак у Вашингтону.
Трампова инаугурација - Фото: РТРС
Трампова инаугурацијаФото: РТРС

Нетачним су се, прије свега, показале тврдње амбасадора БиХ Хариса Хрле да премијерка није у службеној посјети Вашингтону.

Потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић сматра да је премијерка, злонамјерним и скептичним у Српској и Федерацији БиХ, доказала да је Република Српска добро примљена у новој политичкој атмосфери САД.

Остваривањем контаката с новом администрацијом, истиче Видаковић, Српској ће бити омогућено боље позиционирање у односу на званичну политику једне од најмоћнијих земља свијета.

Док су очи свјетске јавности уперене у Бијелу кућу и поруке новог америчког предсједника – поједини се баве анализом због чега је премијерка Жељка Цвијановић у Вашингтону.

Саопштење Владе у којем је наведено да Цвијановићева присуствује инаугурацији и пратећим свечаностима и да ће то бити искоришћено за остваривање контаката са новом америчком администрацијом није, чини се, довољан аргумент онима који заговарају тезу да је премијерка у САД отпутовала у своје име, а на туђи рачун.

Вјетар у леђа била им је изјава амбасадора БиХ у САД Хариса Хрле, који тврди да премијерка у Вашингтон није отпутовала по службеној дужности.

На такав став, министар спољних послова Игор Црнадак, којем би Хрле требало да полаже рачуне, данас без коментара. А управо је Црнатково неприсуствовање инаугурацији, за СНСД-овог потпредсједника Марка Видаковића доказ да БиХ није никаква држава: "Да је БиХ иоле озбиљна земља и да је Црнадак иоле озбиљан шеф дипломатије он би данас био у Вашингтону, а не би се састајао с представницима пропале америчке политике, за којом ниједан слободољубиви народ у свијету неће зажалити. У Вашингтону је Република Српска представљена више као држава него што је БиХ, будући да је делегација Републике Српске не само присуствовала инаугурацији новог америчког предсједника Доналда Трампа, него је била и смјештена у простору за ВИП."

На овакве тврдње, Црнадак, тачније Министарство иностраних послова БиХ на чијем је челу, одмах је одговорио. И то да би их одбацили као неосноване: "На инаугурацији није био присутан ниједан министар иностраних послова, нити било који европски политичар високог ранга, јер су у званичном дијелу инаугуралне церемоније учествовали једино амбасадори земаља акредитовани у Вашингтону, док су остали били посматрачи инаугуралних догађаја."

У саопштењу је наведено да Црнадак није ни требало јуче да буде у Вашингтону и да је у складу с дипломатским стандардима у разговору са америчким амбасадором у Сарајеву, одмах након завршетка инаугурације, упутио, честику америчком предсједнику и пожелио успјешан мандат новој администрацији у Вашингтону.