latinica  ћирилица
21/01/2017 |  14:59 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Фоча- Клизиште сели пет домаћинстава из Будња (ФОТО/ВИДЕО)

У фочанском селу Будањ, изнад копа Новог рудника мрког угља "Миљевина", активирало се огромно клизиште које је "прогутало" двије штале, дошло до самих кућа, прекинуло сеоски пут, покидало електро-водове, затрпало сеоске базене са питком водом и угрозило опстанак пет домаћинстава, јавио је дописник Срне.
Фоча- Клизиште сели пет домаћинстава из Будња - Фото: СРНА
Фоча- Клизиште сели пет домаћинстава из БудњаФото: СРНА

Клизиште, дугачко око 400 и широко око 300 метара, покренуло се пола сата иза поноћи, а мјештани су у мрклој ноћи, без струје и мјесечине, успјели некако да евакуишу стоку из двије штале док су тонуле у кратер.

Данило Филиповић, који је са супругом и сином, те уз помоћ комшија, успио да избави свих 20 крава и четворо телади, рекао је Срни да их је пробудио застрашујући хук пуцања тла.

"Грозно... као да митраљез решета, такво је било пуцање. Улијетали смо са батеријом и избацивали краве и телад. Брзина пута вјештина, не знам да ли бих се смијао или плакао", каже Филиповић.



Његова супруга Милка, која је позната на фочанској пијаци по квалитетном сиру и кајмаку, каже да су цијелу ноћ провели будни са кравама на снијегу и да у кућу нису смјели улазити.

"Нестало је прво струје, а онда је почело да пуца на сваку страну, штала да се руши, ломе се греде, зидови испадају, патоси се кидају, темељи... страшно, много страшно. Успјели смо да изведемо све краве, све друго нам је пропало- сточна храна, музилице, много материјала. И ауто нам је однијела земља", рекла је Милка.

Фоча- Клизиште сели пет домаћинстава из Будња (Фото: СРНА)

Она истиче да се клизиште активирало усљед ископавања угља.

"Рудник нас је поткопао. Ово је мирно и лијепо мјесто, а они су нас поткопали и довели до овога", категорична је Милка.

Представници Рудника обишли су угрожена домаћинства и обећали им надокнаду штете, те привремени смјештај у мотелу на Баљевом Пољу код Фоче и објекте за смјештај стоке.

"Из Рудника нуде смјештај, али је то неусловно за 20 крава. Нигдје не могу да нађем смјештај за толико стоке. Не знам шта ћу, још нико не даје право рјешење", рекла је Милка Филиповић.

Технички директор Рудника Душан Ждрале рекао је Срни да се овако нешто није могло предвидјети.

"Све је рађено према прописима. Испуњени су сви технички услови и редовно имамо инспекције које нас обилазе. Ово је природна непогода", тврди Ждрале.

Он је напоменуо да ће сви мјештани бити обештећени.

"Колико се може, сви ће бити обештећени. Смјестићемо их објекте предузећа `Павгорд`, а обезбиједили смо и објекте у кругу Рудника за смјештај стоке, бар привремено, док не нађемо неко боље рјешење", рекао је Ждрале.

Мјештане је обишла и комисија општине Фоча на челу са вршиоцем дужности начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Менсудом Јахићем.

"У току су договори са власником Рудника да изнађемо рјешење. Ако не буде пронађено рјешење, ми ћемо га као општина наћи и, у сваком случају, нећемо оставити људе на цједилу и нећемо отићи одавдје док не ријешимо проблем", рекао је Јахић.

Извор: Срна