latinica  ћирилица
21/01/2017 |  12:09 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Хладноћа задаје проблеме сточарима на фармама (ВИДЕО)

Сточари у шамачком крају због изузетно ниских температура имају проблем да збрину животиње. Краве троше пуно више хране, енергију користе да би се загријале, а млијека дају мање. На ниским температурама мрзне вода у појилицама и апарати за мужу.
Хладноћа на фармама - Фото: РТРС
Хладноћа на фармамаФото: РТРС


На фарми Маријана Богдановића у Шкарићу, 30 музних крава и 25 јуница. Због изузетно ниских температура повећана је потреба стоке за храном, а вода и системи за напајање мрзну. Мужа се одвија двоструко дуже него иначе јер музилице мрзну и проток млијека је слаб, упркос загријавању.

“Стока прво као краве смањују млијеко да би се гријале. Ту су додатни проблеми појилице замрзну, апарази за мужу не могу радити на ниским температурама -20, -23, тако да долази наравно и до неких већих трошкова загријавања", навео је Маријан Богдановић, произвођач млијека из Шкарића.

Стручњаци препоручују додатни опрез и одговарајуће мјере здравствене заштите животиња у условима екстремно ниских температура. Храњење животиња мора бити обилније и калоричније, да би се обезбиједила додатна енергија за загријавање тијела.

“Генерално би правило било да се вода мора загријавати и додавати се топла вода мора с времена на вријеме, значи сваких пар сати се морају животиње појити млаком водом, која је загријана. Значи не може вода стојат на -20, да се разбије лед и да животиња пије. Због тога долази до проблема, до дијареја, прољева, стомачних проблема и смањен принос", навео је ветеринар Саша Станимирович.

Краве добро подносе ниске температуре, али због хладноће траже више хране. Мора се водити рачуна о томе да храна буде сува али и простирка.