latinica  ћирилица
20/01/2017 |  18:02 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Брчко: Лед задао муке бродарима, спасавају чамце и птице (ВИДЕО)

Ниске температуре ових дана стварају проблеме и на ријеци Сави у Брчком. Дебели чепови леда и минуси, угрожавају ријечна пловила. Њихови власници се грчевито боре да их сачувају.
Лед на Сави - Фото: РТРС
Лед на СавиФото: РТРС

Око 400 пловних објеката угрожено је, због леда дебљине 25 центиметара. Чепови су већ низводно оштетили скоро сваку бродицу и чамац, који нису безбједно учвршћени уз обалу, без уређене марине. Да није било помоћи других, Денис Буркановић остао би без бродице, вриједне 10 хиљада марака.

- Јутрос су нам радници ЈП Лука пружили помоћ, дошао је багер и након три сата смо успјели извући наша пловила коју су с друге стране Царинског терминала на води. Надам се да ћемо успјети да их одвучемо горе узводно и да их вежемо уз обалу - каже Буркановић.

И Предраг Игњатовић грчевито се борио са колегама да му удари леда не потопе бродицу. Санте су је оштетиле, а поправке ће сачекати прољеће.

Бродари су такође на Сави да заштите и од угинућа сачувају слабе и болесне птице. Управо у вријеме боравка екипе РТРС-а, спасили су изнемоглу патку, која се нашла испред леда.

- То је све од хладноће, немају шта јести. Тако исцрпљене их ухватимо, мало нахранимо и за пар дана пустимо - каже Даган Делић.

Из страха да им се не понови "Зима 2017" бродари ће од надлежних захтијевати средстава за уређење марине. Тако би сачували своју имовину на Сави и имали више времена у спасавању дивљих патки, гусака и корморана, којих у Брчком на Сави мањка.