latinica  ћирилица
20/01/2017 |  17:46 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Политичари и стручњаци: Уставни суд спасио ФБиХ од колапса (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ још једном је потврдио да ради против интереса Срба. Српских политичари и правни стручњаци сагласни су у оцјени да је одбацивањем апелације посланика Народне скупштине Уставни суд БиХ Федерацију спасио од правног колапса.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

То што је Уставни суд БиХ у својој одлуци навео да Федерација треба да пронађе механизам који ће обезбиједити конституисање Дома народа у пуном саставу, јасно потврђује да Суд признаје да тај дом није формиран у складу са Уставом, изјавио је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

И посљедњи трачак вјере у бх. правосуђе изблиједио је након одлуке Уставног суда БиХ. За судије је неутемељен захтјев да се због непопуњености Клуба Срба у Дому народа, што је драстично кршење устава и закона, преиспита законитост донесених одлука и других аката у федералном парламенту у посљедње двије године.

- Мислим да је то у најмању руку лакрдија. То је велика флека за Уставни суд када доноси такве одлуке. Донио јр одлуку против интереса српског народа и није их заштитио као највиши орган - сматра Миле Марчета, делегат у Клубу срба у Дому народа Парламента ФБиХ.

Годинама су сви затварали очи, укључујући високог представника и амбасаде земаља које воле да промовишу људска права на болну чињиницу да је Клуб Срба у федералном Дому народа практично у свим мандатима од 2002. у непотпуном саставу. А када су из Републике Српске затражили исправљање неправде, Уставни суд БиХ заштито је Федерацију БиХ али и БиХ од потенцијалног правног хаоса.

- Због апелације се Уставни суд БиХ нашао се проблему како да спаси правни систем у ФБиХ, јер напросто свакоме је јасно да је апелација оправдана - истиче Радомир Вишковић, посланик у НСРС и подносилац апелације.

Лидија Брадара, предсједавајућа Дома народа Парламента ФБиХ раније је рекла да апелација Уставном суду БиХ може изазвати велике посљедице за цијелу БиХ.

- Из Дома народа федералног парламента бирају се делегати за Дом народа ПС БиХ, бира се Савјет министара, доносе друге одлуке важне за БиХ - навела је она.

Можда би Уставном суду БиХ било боље да призна да су Срби у Федерацији сведени на статистичку, кад већ немају снаге да натјерају власти у том ентитету да омогуће попуњавање Клуба Срба легитимним представницима српског народа.

- Иза ове одлуке Уставног суда БиХ крије се једна велика истина а то је да је ФБиХ остала без Срба. Одлучујући о овој апелацији Уставни суд је имао пријеку потребу да не доведе у питање цјелокупну законодавну дјелатност у Парламенту ФБиХ - сматра Радомир Лукић, декан Правног факултета у Источном Сарајеву.

Објашњење да Клуб Срба у федералном Дому народа и са тренутним бројем од 13 делегата има капацитет за витални национални интерес утолико је јадније што Уставни суд БиХ у наставку обраложења признаје да у ФБиХ не постоји уставни и законски механизам који би гарантовао попуњавање Дома народа из сваког народа.