latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:31 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Приједор: Повећан број пожара на димњацима (ВИДЕО)

Од почетка ове године у Приједору је регистрован повећан број пожара на димњацима.
Димњак - Фото: РТРС
ДимњакФото: РТРС

Од око двадесетак пожара, 12 је на димњацима. Ватрогасци апелују на грађане да у вријеме ниских температура посебну пажњу обрате на чишћење димњака, али и на велике ударе вјетра, који могу довести до пожара.

Ова година у Приједору је почела са великим бројем пожара. Ватрогасци су угасили двадесетак пожара, а више од половине интервенција било је на димњацима. Најчешћи узрок пожара на димњацима је нередовно чишћење и немарност грађана.

Закон прописује да је чишћење димњака обавезно једном годишње, али димњачари препоручују да због безбједности то буде и чешће. Због великог броја пожара на димњацима приједорски ватрогасци апелују на грађане да се придржавају прописа, али и да посебно воде рачуна у дане када су велики удари вјетра.

- Апелујем на суграђане да изврше обавезно чишћење димњака, да воде рачуна о врсти горива које ложе и да очисте димњаке најмање два пута годишње. Посебну пажњу треба обратити на велике ударе вјетра. Прије пар дана када смо имали велики удар вјетра имали смо пет дојава у року од два минута - каже Небојша Миљуш, командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор.

Прошле године приједорски ватрогасци имали су 291 интервнцију. Осим на димњацима, највише пожара регистровано је на грађевинским објектима и возилима.