latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:26 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Брчко без топлане, грађани се сналазе на разне начине (ВИДЕО)

Потражња за огрјевом у Брчком је ових хладних дана била већа него што је уобичајено.
Брчко - продаја дрва - Фото: РТРС
Брчко - продаја дрваФото: РТРС

Због повећане потражње и теже набавке, цијене дрвета,угља и пелета су у порасту. Трговци кажу доста је и оних који немају довољно новца, па траже да огрјев плаћају на рате.

У Брчком нема градске топлане, па се Брчаци сналазе за гријање на разне начине. У употреби су сви чврсти енергенти и електрична енергија. Ниске температуре ових дана, потрошиле су залихе огрјева у многим домаћинствима. Због тога је потражња за угљем, пелетом и дрвима, све већа.

Врећа буковог дрвета са 16, повећана је због веће потражње на 17 КМ, али ни за њу неки нису имали новца, а морали су се, како-тако, гријати.

Због све мањих залиха огрјева на складиштима и повећане потражње оних који се на вријеме нису снабдјели довољним количинама, трговци су, кажу, повећали цијене кубног метра дрвета на камионима, од 5 до 10 КМ.

Трговац Зика Аџајлић да се цијена метра дрва креће од 60 до 65 КМ, зависно од врсте дрвета.

- Буково дрво кошта 60 КМ, грабово, 60-65, зависи све од набавне цијене, а услуга резања кошта пет КМ - каже Аџајлић.

За тону буковог пелета потребно је издвојити од 350 до 370 КМ. Набавка угља из околних рудишта сведена је на минимум, због чега су складшта све празнија. Добављачи кажу да је до квалитетног угља тренутно скоро немогуће доћи, а и ако га и набаве, кажу да је готово трећина неупотребљива прашина.