latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:21 | Аутор: РТРС

Скопље тражи од Београда да користи уставни назив Република Македонија

Македонско Министарство спољних послова затражило је данас од Србије да одстрани све саобраћајне знакове на којима није исписан назив Република Македонија.

Македонско Министарство затражило је корекцију дипломатским путем, а реаговање је услиједило јер се на признаницама за путарину у Србији употребљава назив "Бивша Југословенска Република Македонија" и скраћеница БЈРМ.

"Ову недосљедност треба одмах кориговати", саопштено је из македонског МИП-а и наведено да је неадекватно је и срамно кориштење увредљивих назива између сусједа.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је раније да је Србија погријешила што је Македонију признала под њеним уставним називом јер је она признала самопроглашено Косово.

Македонија је и у децембру 2015. године затражила од Србије да уклони саобраћајне ознаке на ауто-путу на Коридору 10, на којима умјесто уставног назива исписано БЈРМ.

Македонију су до сада под њеним уставним именом признале 133 државе.Међу онима које су је признале су САД, Русија и Кина, 16 земаља чланица Европске уније као и све друге бивше југословенске државе.

Занимљиво је да Македонију под њеним уставном именом није признала Албанија.

Македонија је 1993. године примљена у чланство Уједињених нација.

У чланство Свјетске организације примљена је као 181. чланица под привременом референцом Бивша Југословенска Република Македонија, због противљења Грчке, будући да Грци своју сјеверну област називају Македонија.

Извор: СРНА