latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:19 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Бијељина: На Зеленој пијаци ријетки закупци, а још рјеђи купци (ВИДЕО)

Снијег и ниска температура отежавају рад и на Зеленој пијаци у Бијељини, гдје је смањен број закупаца.
Зелена пијаца у Бијељини - Фото: РТРС
Зелена пијаца у БијељиниФото: РТРС

Од 303 тезге на бијељинској зеленој пијаци издата је свега петина. Раде само они који живе искључиво од продаје воћа и поврћа, па им је свака марка драгоцјена да би прехранили породице. Роба мрзне на ниској температури па се продавци довијају на разне начине како да је сачувају. Када то не успију, онда је продају у бесцијење. Купци су задовољни понудом с обзиром на временске услове.

Ледени дани "опустошили" су и зелену пијацу. Поврће, воће и млијечни производи нуде се на свега шездесетак тезги. Стрпљиви закупци, од осам до 15-16 часова, "цупкају" на минусу, очекујући све малобројније купце. Теже им је, кажу, продати робу, него је сачувати од смрзавања.

- Има робе, може се набавити а и понеки купац залута - каже продавачица Даница Перић.

Продавци поврће и воће након радног времена носе кући, а на пијаци штите ћебадима. Када изгубе битку са минусом, робу дају у бесцијење.

- Јабуке дајем три килограма за 1КМ, мало је помрзла, али морамо или тако или бацити. Банане би дао за 1,5 КМ,а имам свега 1 КМ по картону, али ако је не продам данас и сутра поцрниће - каже продавац Јанко Лазић.

Ниска температура отежава рад и радницима "Комуналца" које газдује зеленом пијацом.

- Радници Зелене пијаце дају максимум како би омогућили закупцима, али и купцима несметану продају и куповину. У мјесецу јануару од 303 стола, са колико располаже Зелена пијаца у Бијељини, издато је 60 столова - истиче Данијел Перић, руководилац Службе за организацију пијачних услуга "Комуналца".

Средином фебруара очекује се већи број закупаца, па и боља понуда на Зеленој пијаци. Они који су принуђени да раде ових дана, страхују да због мале потражње неће успјети да зараде за закупнину, која зависно од локације кошта од 90 до 275 КМ. Овако ниске температуре посљедњи пут запамтили су 2012. године.