latinica  ћирилица
20/01/2017 |  15:01 ⇒ 15:08 | Аутор: РТРС

"Заветници" у центру Београда обиљежили рођендан Републике Српске

Главни и одговорни задатак Србије је да пружи сву неопходну подршку у очувању дејтонских надлежности Републике Српске, изјавила је члан Предсједништва Српског сабора "Заветници" Милица Ђурђевић.
Београд: "Заветници" обиљежили рођендан Републике Српске - Фото: СРНА
Београд: "Заветници" обиљежили рођендан Републике СрпскеФото: СРНА

"Заветници" су данас у центру Београда конференцијом за новинаре обиљежили 25 година од оснивања Републике Српске и 9. јануар 1992. године када је Народна скупштина српског народа у БиХ усвојила Декларацију о проглашењу Републике Српске.

Чланови "Заветника" су на почетку Кнез Михаилове улице истакли велики транспарент са натписом "25 година бастион си српства, срећан рођендан Републико Српска!" .

- У данима великих притисака од западних земаља да се Република Српска одрекне своје самосталности и пристане на утапање у унитаристичку БиХ ми шаљемо поруку подршке руководству и народу Српске да истрају у одбрани своје слободе - рекла је Ђурђевићева.

Она је подсјетила да су "Заветници" недавно одржали састанак са високом делегацијом Јединствене Русије одакле је поручено да ће Русија и у будућности пружати сву неопходну подршку на геополитичком плану Бањалуци и гарантовати мир и стабилност Србије и Републике Српске.

- Република Српска данас је императив опстанка не само Срба у њој већ и уопште српства на Балкану. За нас је Република Српска 25 година бастион српства, тековина од историјског значаја, она је обнова вишевјековне државности и остварење вишевјековног сна српског народа да сачува своју државност западно од Дрине - нагласила је Ђурђевићева.

Она је искористила прилику да српском народу у Републици Српској честита 25 година од оснивања са највећом жељом да будуће годишњице сачекамо уједињени у једној држави.

Конференција за медије одржана је данас и у Новом Саду гдје је предсједник Градског одбора "Заветника" Слободан Јовић, такође послао поруку солидарности са народом у Српској и истакао да је важно да се ради на јачању веза између Срба источно и западно од Дрине.

- Управо овакви празници прилика су да покажемо своје јединство и да изградимо мостове на Дрини које неће нико никада да сруши - нагласио је Јовић.

Сличне активности одбори "Заветника" најавили су у наредним данима и у другим градовима у Србији.

Извор: СРНА