latinica  ћирилица
20/01/2017 |  13:26 | Аутор: РТРС

Црна листа земаља за прање новца одбачена јер је прекратка

Парламентарци Европске уније одбацили су данас "црну листу" ЕУ од десет ризичних земаља са аспекта лакшег прања новца или финансирања тероризма, уз образложење да је листа прекратка и да треба да се прошири и на пореске рајеве, јавља агенција Ројтерс.
Прање новца - Фото: РТРС
Прање новцаФото: РТРС

ЕУ је, у настојању да пресјече финансирање терориста послије напада на редакцију француског листа Шарли Ебдо у јануару 2015, усвојила строжа правила против прања новца и почела да именује земље са недостацима у законској регулативи које милитантне организације могу да користе за долазак до финансијских средства.

Резолуцијом, за коју је гласало 393 посланика, против које је било 67, а 210 посланика уздржано, Европски парламент је одбацио иновирану листу уз образложење да је непотпуна.

На "црној листи" Европске комисије су Северна Кореја, Иран, Авганистан, Босна и Херцеговина, Ирак, Лаос, Сирија, Уганда, Вануату и Јемен, а предузећа са активностима у тим земљама су предмет строжих контрола у Европи, наводи Ројтерс.

"У свјетлу недавног цурења података и откривања прања новца и пореских утаја, сулудо је што Панама и други порески рајеви за прљави новац још нису на црној листи Комисије", изјавио је представник странке Зелених, Свен Гиголд.

Данашње гласање у Парламенту поништава посљедњи списак земаља усвојен у новембру, али не утиче на претходну "црну листу" која је обухватила све наведене земље и Гвајану.

Ова латиноамеричка земља је била избрисана из новог предлога, јер је "запушила рупе у закону" које су омогућавале прање новца, додаје британска агенција.

Извор: ТАНЈУГ