latinica  ћирилица
20/01/2017 |  13:21 | Аутор: РТРС

Око 60 одсто "људских предака" пред изумирањем!

Чак 60 одсто примата, најближих човјекових билошких предака, у опасности је од изумирања - упозоравају научници и за такво стање окривљују људе.
Gigantopithecus у поређењу са човјеком и горилом - Фото: илустрација
Gigantopithecus у поређењу са човјеком и гориломФото: илустрација

У опасност су гориле, лемури, гибони...односно више од 500 врста примата, док је бројност 75 одсто примата у опадању, резултати су студије објављене у стручном часопису "Научни изазови".

"Резултати истраживања откривају да су ствари озбиљније него што се вјеровало", истиче професор антропологије на Универзитету у Илиноису Пол Гарбер.

Смањен број примата он објашњава људским активностима, међу којима су лов, рударство и потрага за нафтом.

Сјеча шума, сточарство и ратарство придоносе уништавању драгоцјених природних резервата у Африци, Азији и Јужној Америци.

Број "Грауерових горила" самањен је са 17.000 у 1995. на само 3.800 данас, већином због рударских активности и зато што их људи лове ради меса.

Ту су и "ханански гибони" који су назив добили по истоименој кинеској покрајини. Они су на ивици изумирања, а по резултатима студије остало их је само тридесетак?!

У Кини су од 26 врста примата чак 22 угрожене, упозорава Гарбер.

У свијету је остало само 14.000 суматранских орангутана. Међу угроженима је и 94 одсто врста лемура, посебно оних који живе на Мадагаскару.

"Људи настављају са сјечом тропских шума, изградњом цеста, ископавањем руда, ловом, због чега примати рапидно губе природне резервате", упозорава Гарбер.

У идућих 25 година, уколико се људи озбиљно не ангажују на очувању примата, велики број њихових врста једноставно ће нестати.

Само у четири земље: Бразилу, Индонезији, Мадагаскару и ДР Конгу живе двије трећине свих познатих врста примата на планети.

Пољопривреда представља једно од највећих пријетњи природним резерватима примата, указују научници.

"Пољопривредним радовима уништавају се витална мјеста за живот 76 одсто свих врста примата на Земљи", објашњава Гарбер.

Он као као велики проблем види производњу палминог уља, соје и каучука те експлоатацију шума и њихово уништавање због стварања пашњака за стоку.

Због свега тога, уништено је неколико милиона хектара шума - закључује Гарбер.

Извор: СРНА