latinica  ћирилица
20/01/2017 |  13:16 | Аутор: РТРС

"Уставни суд признао - Дом народа ФБиХ није формиран у складу са Уставом"

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да то што је Уставни суд БиХ позвао Федерацију БиХ да конституише Дом народа према својим обавезама, односно да учешће узму и предствници српског народа, јасно потврђује да Суд признаје да Дом народа Парламента ФБиХ није формиран у складу са Уставом.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је навео да Уставни суд БиХ остаје тијело које је више склоно политици, а не праву и правди.

"Уставни суд БиХ је, вјероватно, склон и утицајима неких центара моћи, али није први пут да је овај суд имао селективан приступ", истакао је Ђокић.

Он је додао да би другачија одлука Суда довела до велике конфузије у ФБиХ јер би било проглашено да је Парламент ФБиХ три године радио незаконито.

"Због тога је Уставни суд вјероватно разматрао посљедице таквог незаконитог рада, а незаконит рад веома је јасан - Парламент ФБиХ није попуњен делегатима из српског народа у Дому народа", истакао је Ђокић.

Уставни суд БиХ одбацио је јуче као неоснован захтјев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности закона и осталих општих правних аката које је Парламент Федерације БиХ /ФБиХ/ усвојио од његовог конституисања послије избора 2014. године.

Уставни суд БиХ закључио је да су оспорени закони донесени у складу са одредбама Устава БиХ, као и Међународне конвенције о уклањању свих облика расне дискриминације.

Извор: СРНА