latinica  ћирилица
20/01/2017 |  13:06 | Аутор: РТРС

МУП Српске га већ пријавио, а СИПА га тек сада тражи

На једној од фотографија које је објавила Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ и позвала грађане да помогну при идентификацији особа које се могу довести у везу са нападом на премијера Србије Александра Вучића, налази се Армин Шехомеровић из Сребренице, потврдио је за "Независни новине" полицијски извор.
Напад на Вучића у Поточарима - Фото: Beta/AP
Напад на Вучића у ПоточаримаФото: Beta/AP

Исти извор наводи да су овог Сребреничанина још давно идентификовали припадници МУП-а Републике Српске, те против њега, и још пет лица, од чега су најмање три из Тешња, 1. априла прошле године поднијели извјештај тадашњем Специјалном тужилаштву Републике Српске.

"Извјештај је, осим против Шехомеровића, поднесен и против Мује Диздаревића, Алмира Мердића и Елведина Химзића, сви из Тешња, као и два непозната починиоца", рекао је извор "Независних новина".

Из МУП-а Српске су, наводећи иницијале пријављених, навели да је против њих извјештај поднесен за подстрекавање на тешко убиство, угрожавање безбједности, напад на службено лице те изазивање националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости, а на штету Вучића и других.

Занимљиво је да Сипа тек сада, девет мјесеци након што је МУП Републике Српске поднио извјештај, тражи помоћ грађана, а на фотографијама објављује и једно лице које је МУП Српске већ идентификовао.

Још је, свакако, симптоматичније то што напад није добио очекивани епилог, а догодио се још 11. јула 2015. године у Поточарима, општина Сребреница, на подручју гдје је одржавана комеморација "Сребреница 2015", истичу "Независне".

Премијер Србије нападнут је на обиљежавању 20 година од злочина у Сребреници. Вучића је, прво вербално, а затим и каменицама, напала група људи, а од линча су га спасили припадници Специјалне јединице МУП-а Српске, који су у цивилу били распоређени у маси.

Припадници Сипе су у љето 2015. приводили Мердића, Химзића и Диздаревића, али су они након саслушања пуштени на слободу.