latinica  ћирилица
20/01/2017 |  12:08 | Аутор: РТРС

Human Rights Watch: Хрватска избjеглице враћа у Србију

Организација за заштиту људских права саопштила је данас да хрватска полиција тјера тражиоце азила натраг у Србију, а у неким случајевима примјењује и силу и не даје им прилику да затраже заштиту, и позвала Европску комисију да изврши притисак на власти у Загребу да извршавају своје обавезе у складу са законима ЕУ.

Ова организација наводи да су разговарали с десет Авганистанаца, медју којима је било двоје деце без пратње, који су описали како су отјерани натраг у Србију након што су ухваћени на хрватској територији. Они су рекли да им је ускраћено право да затраже азил иако су то желели да учине.

Од њих 10, како наводи "Human Rights Watch" , девет је рекло да су их полицајци и ударили, а сви су рекли да су им одузели личне ствари, укључујући новац или мобилне телефоне.

"Извјештаји о шокантном и окрутном поступању Хрватске према тражиоцима азила на њеној граници нису достојни једне државе ЕУ", изјавила је истраживачица "Human Rights Watch-a"  за Балкан и Источну Европу Лидија Гал која је позвала власти у Загребу да обезбједе заштиту тражиоцима азила, а не да их силом тjерају натраг у Србију.

У саопштењу се додаје да је извjештаја о враћању избjеглица из Хрватске у Србију било и раније и да је то у супротности са законом ЕУ о азилу, повељом о основним правима и ме]ународном конвенцијом о избjеглицама.

Подсјећа се, такође, да се, према смјерницама Високог комесаријата УН за избеглице, Србија не сматра сигурном трећом земљом за тражиоце азила што значи да земље чланице ЕУ, укључујући и Хрватску, не треба у Србију да враћају избјеглице.

Уз оцјену да враћањем избјеглица Хрватска доводи мигранте и тражиоце азила у ризик и игнорише своје законске обавезе, Лидија Гал је додала која је позвала власти у Загребу да обезбједе заштиту тражиоцима азила ,а не да их силом тјерају натраг у Србију.

Она је додала и да би "Европска комисија требало да извршити притисак на Загреб".

Извор: Бета